Syriëgangster Laura H. hoeft niet terug de cel in

Syriëgangster Laura H. (21) hoeft niet meer terug de cel in. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag 35 maanden gevangenisstraf tegen de Zoetermeerse, waarvan 24 voorwaardelijk. H. bracht al 12 maanden door in de zwaarbeveiligde terroristenafdeling in Vught. Bij een eventuele veroordeling, over 2 weken, komt H. direct op vrije voeten.

Terreurverdachte Laura H. voor de rechter in juli. Ze zit met haar advocaat in een grijs hokje en is niet zichtbaar voor het publiek.Beeld anp

In 2015 vertrok H. samen met haar echtgenoot Ibrahim I. (28) en twee jonge kinderen halsoverkop uit Nederland - de pannen stonden nog op het fornuis - en vestigde zich in het kalifaat. 9 maanden later was ze het leven daar alweer zat en vluchtte met hulp van haar vader naar de Iraaks-Koerdische stad Erbil. Bij aankomst in Nederland werd H. ingerekend en werd ze er ervan verdacht te zijn teruggekeerd met een terreuropdracht van IS. Die verdenking is inmiddels ingetrokken. H. zegt moslim-af te zijn en eet zelfs varkensvlees. H. wordt door het OM er nog wel van verdacht dat ze zich welbewust heeft aangesloten bij een terreurorganisatie.

Verwacht werd dat het OM op een hogere straf zou mikken om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen. Volgens veiligheidsdiensten hebben ongeveer 50 Nederlandse vrouwen zich in het kalifaat gevestigd. Nu IS bijna al zijn grondgebied kwijt is, leeft de vrees dat deze vrouwen en hun kinderen naar Nederland terugkeren en een veiligheidsrisico vormen.

Tijdens de zitting in de Rotterdamse rechtbank doet H. er alles aan om de rechtbank duidelijk te maken dat ze volledig gebroken heeft met haar radicaalislamitisch verleden. Een identiteitscrisis en een traumatische familiegeschiedenis zetten haar ertoe aan om op vroege leeftijd de islamitische orthodoxie te omarmen. 'Ik was moslim om maar iemand te zijn', snikt H. vanuit een afgeschermde cabine. 'Ik hoopte in Syrie gelukkig te zijn, met een compleet gezin.'

Moslima.com

Er klinkt gegniffel als H. beweert dat ze 2 jaar geleden nog dacht dat IS een 'motorclub' is. Hoe komt iemand met zo weinig basiskennis van IS in het kalifaat terecht? Volgens H. was de uitreis naar het kalifaat vooral een idee van haar man I. die ze leerde kennen op de islamitische datingsite moslima.com. Kort na hun huwelijk ontpopte I. zich tot een gewelddadige echtgenoot, die H. en de kinderen geregeld in elkaar sloeg, en zijn gezin de 'hijra', migratie, naar het kalifaat opdrong. H. kon naar eigen zeggen alleen volgen. Ze hoopte dat I. in het kalifaat zou veranderen en het geweld zou ophouden.

'Maar hij sloeg mij en mijn kinderen om de kleinste dingen. Hij werd echt gek. Hij heeft mij wel eens gezegd dat hij een aanslag wilde plegen in Nederland. Dat was zijn grootste wens. Mensen doodschieten, dat vond hij cool, dat deed IS ook in filmpjes.'

Het relaas blijkt uiteindelijk moeilijk in overeenstemming te brengen met enkele bevindingen uit het rechercheonderzoek naar H. Daaruit komt H. naar voren als mede-initiator van de reis naar het kalifaat. In het reisbureau - waar vliegtickets naar tussenstation Turkije worden geboekt - voert H. het woord. In chatgesprekken heeft ze het over het 'ondersteunen' en 'klaarmaken' van haar man voor de jihad.

'Het is allemaal zo lang geleden', zegt H. 'Ik was gewoon op zoek naar een leven, een normaal gezin. Hij kon mij dat niet geven, maar ik was ook gehecht aan hem.'

Een kwetsbare jonge vrouw die voor haar zelfwaarde afhankelijk is van anderen, concluderen psychologen van het Pieter Baan Centrum. De kans op herhaling van strafbare feiten achten ze echter nihil. Ook voor het OM geldt H. niet langer meer als een acuut veiligheidsprobleem. Haar aansluiting bij IS - die volgens het OM weloverwogen plaatsvond - wordt haar nog wel nagedragen.

Wat deed Laura H. in het kalifaat?

Laura H. werd in juli 2016 naar eigen zeggen met hulp van de peshmerga bevrijd uit de handen van de terreurbeweging IS. Een reconstructie van H. in het kalifaat (+).

Voor het eerst sinds haar terugkeer spreekt Laura H. in januari dit jaar over haar ervaringen: 'Ik heb niet deelgenomen aan een terroristische organisatie en ben dat ook nooit van plan geweest.' Is H. IS-volgeling of slachtoffer van haar jihadistische man? (+)

'Ik had een identiteitscrisis, was mezelf kwijt,' verklaarde Laura H. in mei voor de rechter. De rechtbank blijft twijfelen aan haar motief (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden