Syriëganger veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor poging om bij IS aan te sluiten

Een 22-jarige man uit IJmuiden is donderdag tot anderhalf jaar gevangenisstraf (waarvan zes maanden voorwaardelijk) veroordeeld wegens zijn pogingen zich aan te sluiten bij Islamitische Staat in Syrië.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De rechtbank Noord-Holland acht bewezen dat de voormalige universitair student werktuigbouw tot tweemaal toe naar Syrië is vertrokken om zich bij IS aan te sluiten.

Het is hem echter nooit gelukt Syrisch grondgebied te bereiken. Bij zijn eerste poging in 2014 werd hij door Turkse autoriteiten opgepakt. Sindsdien werd hij in de gaten gehouden. De tweede keer in 2015 liep spaak bij de grens van Bulgarije met Turkije. Daar werd hij samen met twee andere Nederlanders aangehouden, een 18-jarige man en 17-jarig meisje. Er was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de twee mannen.

Het verweer van de verdachte dat hij naar Syrië ging om in het kalifaat een vreedzaam leven te leiden en de Koran te bestuderen, gelooft de rechtbank niet. Uit de telefoon en IPad van verdachte bleek dat hij het martelaarschap verheerlijkt en het jihadistisch gedachtegoed ondersteunt.

Zo werd een geluidsbestand gevonden waarop de eed van trouw aan de leider van IS staat. Verder werden documenten over de IS-ideologie en onthoofdingsvideo's gevonden. Op zijn Facebookaccount gebruikte de verdachte als profielfoto een zwartgeklede strijder met IS-vlag.

'Helper van het kalifaat'

De verdachte was tevens deelnemer in een WhatsAppgroep genaamd 'Ansaar Khilafah', wat volgens de rechtbank 'helpers van het kalifaat' betekent. Eind 2014 voerde hij WhatsAppgesprekken waarin aan Allah om het martelaarschap werd gevraagd en om een overwinning op de ongelovigen.

De advocaat van de verdachte vroeg vergeefs om vrijspraak. Hij had aangevoerd dat door de twee pogingen naar Syrië te reizen niet kan worden bewezen dat hij een terroristisch oogmerk had of bezig was met de voorbereiding van moord of doodslag.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden