Syriëganger Laura H.: 'Ik had een identiteitscrisis, was mezelf kwijt'

Jonge vrouw vertrok met haar man en dochters naar het kalifaat van IS. Daar kreeg ze spijt en vluchtte. Donderdag stond ze voor de rechter in Rotterdam.

Aquarel van Laura H.Beeld ANP

Gekleed in strak blauw pak vertelt Eugène (51), personeelsmanager bij een grote overheidsinstantie, donderdag in de zwaarbeveiligde rechtszaal in Rotterdam over het leven van zijn dochter Laura H. en haar ontsnapping uit IS-gebied. Op 12 juli 2016 wist Laura met haar twee dochters weg te komen uit de Iraakse stad Mosul.

Bij haar terugkeer naar Nederland, op 1 augustus 2016, werd Laura gearresteerd. Ze wordt sindsdien verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en zit vast op de Terroristenafdeling (TA) in Vught.

Vanaf het moment dat Eugène wist dat zijn dochter bij IS zat, heeft hij samengewerkt met de Nederlandse overheid, vertelt hij. Een politieagent gaf hem sinds eind 2015 advies over hoe hij moest communiceren met zijn dochter in het kalifaat.

De agent informeerde de wanhopige vader over de reacties die hij van Laura kon verwachten. Ze zou zeggen 'Allah is groot' en dat haar vertrek een bewuste keuze was. Dat vertellen alle Syriëgangers.

Eugène gaat geen enkele vraag uit de weg. Openhartig vertelt hij over de moeilijke jeugd van Laura, over haar uithuisplaatsing, zijn ruzies met Jeugdzorg, de scheiding van zijn ex, over de zwangerschap die Laura voor hem had verzwegen, over haar abortus.

Tekst gaat verder na de foto.

De Terroristenafdeling in Vught.Beeld ANP

Plotseling vertrek

Over haar plotselinge vertrek naar het kalifaat met haar twee kinderen en man Ibrahim, die haar mishandelde. Over de Whatsapp-gesprekken die hij met haar voerde en de overheid, die over zijn schouders meekeek. Hij dankt 'God op mijn blote knieën' dat het hem, met hulp van derden, uiteindelijk gelukt is Laura 'uit de klauwen van die teringlijers weg te halen'.

Als het Openbaar Ministerie (OM) met kritische vragen blijft prikken in zijn relaas, breekt Eugène. Hoe verklaart hij de plotselinge omslag in de moeizame verhouding tussen vader en dochter? Voor haar vertrek naar het kalifaat was er nauwelijks onderling contact. Eugène heeft via Facebook moeten vernemen dat Laura getrouwd was met Ibrahim. Kort nadat ze te kennen had gegeven dat ze daar weg wilde, was Eugène ineens 'formidabel, de beste vader van de hele wereld'.

Huilend vertelt Eugène dat hij, behalve Laura, ook nog andere kwetsbare kinderen heeft. Dat hij in het verleden soms voor de andere kinderen heeft moeten kiezen. Haar omslag in het kalifaat is volgens hem begrijpelijk: 'Het verblijf in Syrië en Irak heeft haar wakker geschud. Daar heeft ze gezien wat ze in Nederland heeft weggegooid. Ik heb altijd geknokt om mijn kinderen overeind te houden.'

Hij legt uit hoe hij Laura heeft helpen ontsnappen. Piet, de vader van een andere Syriëgangster, bracht hem in contact met het Familiesteunpunt, gefinancierd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Zo kwam hij terecht bij de Duitse tussenpersoon Daniel. Die onderhandelde met de Koerden die Laura en haar dochters opvingen na hun ontsnapping uit Mosul.

Het is zelfs gelukt Laura's man Ibrahim, die aanvankelijk niets mocht weten van haar verraad aan IS, zo 'te manipuleren' dat hij mee vluchtte. Eugène: 'Dan zei ik dat Laura nooit meer blij zou zijn en duwde ik op zijn testosteron. Dat Laura, als hij dood zou gaan, bij een andere strijder in bed zou belanden.'

Ibrahim werd tijdens de vlucht neergeschoten. Waar hij nu is, of überhaupt nog in leven is, is onduidelijk.

Tekst gaat verder na de foto.

Vader betaalde 10 duizend euro voor terugkeer Laura H. uit kalifaat

De vader van Laura H. betaalde 10 duizend euro aan een Duitse organisatie om zijn dochter en haar kinderen terug te halen uit het kalifaat.

De luchtplaats in Vught.Beeld ANP

Veiligheidsplan

Een paar keer zegt Eugène dat hij zich misbruikt voelt door de overheid, die hij omschrijft als 'een veelkoppig monster'. Hem was beloofd dat een veiligheidsplan zou worden gemaakt voor Laura, zodra ze terug zou komen. In plaats daarvan zit ze nog op de TA, tussen haar vijanden. 'Op mijn slechte dagen denk ik dat het ze alleen te doen was om informatie. Dat ze nooit hadden gedacht dat Laura echt zou terugkomen.'

Laura zit, afgeschermd in een cabine, stil te luisteren naar haar vader. Aan het slot van de pro forma-zitting zegt ze snikkend dat ze niet meer zal meewerken aan een verhoor. 'Het OM verdraait toch alles. Blijft vasthouden aan het zwartste scenario, dat ik ben teruggekomen met een opdracht van IS. Ik had een identiteitscrisis, was mezelf kwijt. Maar wat ik zeker weet, is dat ik nooit slechte intenties heb gehad.'

Huilend smeekt ze de rechters haar weg te halen van de TA, waar ze 'langzamerhand gek wordt'. Aan dat verzoek geeft de rechtbank geen gehoor. Laura blijft op de TA. Op 20 juli wordt haar zaak inhoudelijk behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden