Syrië wordt 'ongekend voorbeeld van democratie'

De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid Moallem heeft vandaag gezworen binnen drie maanden een 'ongekend voorbeeld van democratie' in Syrië te presenteren. Het is een vergaande belofte in het door onrust geplaagde land.

ANP
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moallem. Beeld ap
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moallem.Beeld ap

'Wij zullen een toonbeeld van democratie bieden', zei Moallem in zijn toespraak. 'Er zal sociale gerechtigheid zijn, gelijkheid voor de wet en aansprakelijkheid.' De beloftes van Moallem gingen een stuk verder dan de onduidelijke toezeggingen die de Syrische president Bashar Assad maandag deed.

De minister riep tegenstanders van het regime op terug te keren naar hun vaderland om de politieke dialoog aan te gaan. Hij beloofde dat 'zelfs de grootste tegenstander' van de regering niet wordt gearresteerd.

Moallem ging ook in op de beschuldigingen van de Verenigde Staten dat Iraanse troepen Syrië helpen de opstand in het land neer te slaan. 'Er is politieke steun van Iran en Hezbollah. Ze willen allebei dat de rust in Syrië weerkeert en ze steunen de hervormingen die door president Assad zijn aangekondigd', zei Moallem. 'Maar er is geen sprake van militaire steun.'

Charmeoffensief
Moallem haalde ook uit naar de Europese sancties tegen het Syrische regime. Hij zei dat 'we zullen vergeten dat Europa op de kaart staat'.
Assad ligt in binnen- en buitenland steeds meer onder druk. Demonstranten eisen zijn vertrek en lijken allerminst bereid met het regime te onderhandelen, met name omdat eerdere onderhandelingen geen enkel resultaat boekten. In dit licht kan de toespraak van Moallam dan ook worden gezien als een soort charmeoffensief, bedoeld om naar buiten toe vertrouwen uit te stralen.

Het geweld in Syrië heeft de afgelopen maanden naar schatting 1400 levens geëist. Tienduizend mensen zijn door het regime opgepakt en achter de tralies verdwenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden