Syrië voorbereid op lang voortduren internationale druk

Syrië bereidt zich voor op een langdurige periode van internationale druk, nadat de Veiligheidsraad gisteren in New York het onderzoek naar de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri met minstens zes maanden heeft verlengd....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Toch is Damascus niet ontevreden met de uitkomst van HET debat, dat volgde op de publicatie van een VN-rapport waarin Syrische betrokkenheid bij de moord waarschijnlijk wordt genoemd.

‘Deze verlenging betekent dat de vijanden van Libanon en Syrië nog meer kansen hebben om de situatie te destabiliseren’, zei Elias Mourad, hoofdredacteur van de regeringskrant Al-Baath. ‘We zouden meer opgelucht zijn als het hele onderzoek voorbij zou zijn.’

De Veiligheidsraad verlengt het onderzoek voor zeker nog eens zes maanden, tot juni 2006, en benadrukt de ‘extreme bezorgdheid’ van de raad over de vraag of Syrië wel volledig en onvoorwaardelijk meewerkt aan het onderzoek. Volgens resolutie 1636 van de Veiligheidsraad, die twee maanden geleden werd aangenomen, kunnen er maatregelen zoals sancties volgen als Syrië niet meewerkt.

In het deze week ingediende tweede rapport van het hoofd van het onderzoek, Detlev Mehlis, wordt zowel Syrische tegenwerking van het onderzoek beschreven als – de afgelopen weken – tekenen van meer openheid.

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië stonden op de harde taal over de Syrische medewerking, terwijl Rusland, China en Algerije ook een verklaring hadden willen opnemen waarin de grotere Syrische openheid werd genoemd.

De westerse landen kregen niet hun zin over de uitbreiding van het onderzoek, zodat het ook de serie moorden kon omvatten op anti-Syrische Libanese politici en journalisten, na de aanslag op Hariri. De VN zullen slechts ‘technische bijstand’ verlenen aan Libanon.

Libanon had gevraagd om zowel uitbreiding van het onderzoek als een internationaal tribunaal, na de moord op de parlementariër en journalist Gebran Tueni, eerder deze week in Beiroet.

Detlev Mehlis benadrukt in het rapport dat de serie moorden volgens hem verband houdt met het Hariri-onderzoek. De Syriërs zouden er alles aan doen de mensen die het onderzoek steunen uit de weg te ruimen of te intimideren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden