'Syrië volgende doelwit van de Verenigde Staten'

Syrië wil goede betrekkingen met de Verenigde Staten onderhouden op een 'gelijkwaardige en waardige basis', maar Isräel vormt daarvoor een obstakel....

Aanleiding zijn Washingtons sterke waarschuwingen aan Syrië de steun aan Saddam Hussein en terroristische organisaties te beëindigen, zo zegt dr. Buthayna Shaaban, werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, tegenover de Volkskrant. Syrië ontkent beschuldigingen van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld dat het wapens aan Irak heeft geleverd. Velen in Damascus gaan ervan uit dat die informatie de wereld in is geholpen door Israël.

Syrië valt er ook over dat minister Powell van Buitenlandse Zaken Syrië waarschuwde ten overstaan van het American Israeli Public Affairs Committee, een machtige joodse lobbygroep. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Syrië zei dat dit het bewijs is dat de Verenigde Staten de Israëlische belangen dienen.

'Deze invasie is duidelijk gebaseerd op Israëlische belangen, en de oorlog kan elk Arabisch land tot doelwit maken', zegt Shaaban, die behoort tot de intimi van de Syrische president Bashar al Assad en vertaler was van diens overleden vader Hafez al Assad.

Shaaban zei dat de Syrische president denkt dat Syrië het volgende doelwit van Washington wordt, omdat de VS het hebben gehad over 'het opnieuw inrichten van de regio en het ene land na het andere tot doel maken'.

Syrië is een van de verliezers van de oorlog in Irak, omdat er voorlopig een einde is gekomen aan belangrijke handelsbetrekkingen met het land. Maar in tegenstelling tot landen als Jordanië wordt Syrië hiervoor nauwelijks door de VS gecompenseerd. 'Syrië heeft nooit Amerikaanse hulp aangenomen en is niet geïnteresseerd in Amerikaanse hulp', aldus Shaaban. 'Syrië zou in staat zijn te overleven en zijn eigen economie te verbeteren als al deze oorlogen zouden stoppen.'

Shaaban benadrukt dat vooral het Arabisch-Israëlische conflict leidt tot leegloop van de Arabische economieën. 'Syrië is in staat geweest 12 duizend jaar te overleven zonder Amerikaanse hulp, voordat Amerika bestond, en zal in staat zijn nog eens 12 duizend jaar te overleven.'

Maar volgens Syrische waarnemers zou Syrië van zijn anti-oorlogshouding profiteren omdat het de legitimiteit van het bewind oppoetst. Tijdens anti-oorlogsdemonstraties in Syrië werden meer afbeeldingen van de Syrische president meegedragen dan Iraakse vlaggen. Andere Arabische leiders werden verraders genoemd.

'De Syrische regering en bevolking zijn eensgezind in hun begrip van de redenen achter deze oorlog', zei Shaaban. 'Mensen in de gehele Arabische wereld zijn erg tegen deze oorlog en denken er hetzelfde over als de Syriërs.'

In een interview dinsdag met de Oostenrijkse krant Der Standard zegt de Syrische president dat de VS geen enkel belang hechten aan het vredesproces. 'De enige supermacht ter wereld heeft het contact met de wereld verloren', aldus Bashar al Assad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden