Syrië: uitbreiding waarnemersmissie 'redelijk en logisch'

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, vindt het plan van VN-chef Ban Ki-moon om de waarnemersmissie uit te breiden tot zeker 250 leden 'redelijk en logisch'.

Martine Steenvoort
Het team van VN-waarnemers dat momenteel in Syrië is. Beeld reuters
Het team van VN-waarnemers dat momenteel in Syrië is.Beeld reuters

Moualem heeft vandaag overleg gevoerd met zijn Chinese collega Yang Jiechi. Yang en Moallem spraken 'uitgebreid' over de meest recente ontwikkelingen in Syrië. China heeft, samen met Rusland, het Syrische regime het afgelopen jaar beschermd tegen sancties van de Verenigde Naties vanwege het neerslaan van de volksopstand in het land.

Desondanks steunde Beijing het vredesplan van Syrië-gezant namens de VN Kofi Annan. Dat plan is gericht op het beëindigen van het geweld en het starten van gesprekken over de toekomst van Syrië. De VN stellen dat de overeengekomen wapenstilstand standhoudt, ondanks het feit dat regeringstroepen de opstandige stad Homs al dagen belegeren.

Er is momenteel een klein team van waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië. De waarnemers zijn nog bezig met technische voorbereidingen. Ze moeten binnenkort toezien op de wapenstilstand die vorige week moest ingaan. VN-chef Ban Ki-moon wil echter een grotere missie met zeker 250 leden die worden ondersteund door vliegtuigen en helikopters.

Druk Rusland
Saad-Eddine Al-Othmani, de Marokkaanse minister van Buitenlande Zaken, heeft vandaag bij Rusland opnieuw aangedrongen om druk uit te oefenen op de Syrische regering om het staakt-het-vuren in stand te houden.

'We blijven hopen dat de vredesmissie van Annan succesvol is. De Russische regering kan een belangrijke rol spelen in het overtuigen van de Syrische regering om zich te houden aan de wapenstilstand en de belofte de troepen terug te trekken uit de steden.' Dat zei Al-Othmani vandaag tijdens een persconferentie in Moskou, na gesprekken met zijn Russische collega Sergei Lavrov.

Syrische regeringstroepen hebben vandaag opnieuw rebellenwijken in de stad Homs beschoten, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Activisten zeggen dat ook de stad Deraa onder vuur ligt, ondanks bezoeken van VN-waarnemers in de ochtend.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem (L), en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken collega Yang Jiechi. Beeld reuters
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem (L), en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken collega Yang Jiechi.Beeld reuters
De Marokkaanse minister van Buitenlande Zaken, Saad-Eddine Al-Othmani (L), en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. Beeld reuters
De Marokkaanse minister van Buitenlande Zaken, Saad-Eddine Al-Othmani (L), en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden