Syrië stemt in met noodhulp voor 11 belegerde gebieden

De Syrische regering heeft de Verenigde Naties en het Rode Kruis donderdag toestemming gegeven om elf van de in totaal negentien belegerde gebieden te voorzien van humanitaire hulp. De toezegging volgt na een dringende oproep van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië om noodhulp te verlenen vanuit de lucht.

Redactie
Een hulpmedewerker van het Syrische Rode Kruis in Douma, een buitenwijk van Damascus. Beeld epa
Een hulpmedewerker van het Syrische Rode Kruis in Douma, een buitenwijk van Damascus.Beeld epa

De toestemming van het regime gaat echter niet over voedseldroppings vanuit vliegtuigen, maar over het verlenen van hulp vanaf de grond. Onder meer het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk en buitenwijken van de hoofdstad Damascus, zoals Douma, Daraya en Kafr Batna, zullen voorzien worden van humanitaire hulp.

Het regime heeft bovendien goedkeuring verleend aan het leveren van medische assistentie, schoolboeken en melk voor kinderen in twee belegerde gebieden, Daraya en Douma.

Volgens de VN wonen er 592 duizend mensen in belegerde gebieden en bevinden zich 4 miljoen mensen in zones die moeilijk bereikbaar zijn.

Woensdag bereikte een hulpkonvooi Daraya, het eerste sinds de start van de belegering in 2012 van de rebellenwijk, maar tot wanhoop van de uitgehongerde inwoners bevatte dat geen voedsel. Ook de wijk Moadamiyeh ontving voor het eerst sinds maart humanitaire hulp. Een tweede konvooi, ditmaal met voedsel, is onderweg naar Daraya, maar volgens de VN is het konvooi vertraagd en zal het pas over enkele dagen de inwoners bereiken.

Of er ook noodhulp vanuit de lucht geleverd gaat worden, is nog een punt van discussie. Ook hiervoor moet de Syrische regering toestemming geven.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties liet vrijdag weten dat het een plan klaar heeft liggen voor voedseldroppings in alle negentien belegerde gebieden in Syrië.

Voedseldroppings vanaf grote hoogte zijn mogelijk in vier gebieden, waaronder Foua en Kufreya, waar ongeveer 20.000 mensen vast zitten. De andere vijftien gebieden zijn stedelijke of semi-stedelijke gebieden waar droppings met helikopters de enige mogelijkheid zijn, aldus een verklaring van WFP.

De Verenigde Naties hebben al hulpgoederen vanaf grote hoogte gedropt voor 110.000 mensen in het door Islamitische Staat belegerde Deir al-Zor. Maar dergelijke droppings zijn 'een laatste redmiddel' omdat ze kostbaar en ingewikkeld zijn.

Rusland sprak donderdag tijdens een spoedberaad in Genève zijn zorgen uit over de veiligheid van piloten die de hulp moeten leveren. Het land stelde voor de voedseldroppings vanuit de lucht op te schorten en eerst af te wachten hoe de hulpverlening vanaf de grond verloopt.

Wapenstilstand tijdens ramadan

De belangrijkste Syrische oppositiepartij wil dat er tijdens de ramadan een tijdelijke wapenstilstand komt. Dat heeft woordvoerder Basma Kodmali van de oppositionele Syrische Nationale Raad (SNC) woensdag gezegd.

het Rode Kruis bereikt Daraya op woensdag. Beeld ap
het Rode Kruis bereikt Daraya op woensdag.Beeld ap

Offensief tegen IS

Ondertussen gaat het offensief rondom IS-bolwerk Manbij, in Noord-Syrië, onverminderd door. Koerdische en Arabische milities, die zich hebben verenigd in de Syrian Democratic Forces (SDF), bevinden zich op tien kilometer van de stad. Ze worden gesteund door de Verenigde Staten en Turkije. De verovering van de Manbij-corridor door de SDF zou het gebied in handen van IS in tweeën delen. Bovendien zouden de extremisten hun aanvoerlijn tussen Turkije en hun 'hoofdstad' Raqqa kwijtraken.

Ook het Syrische regeringsleger is actief in het gebied. Volgens de Libanese krant al-Akhbar is het leger van plan om Tabqa aan te vallen. De stad, die sinds augustus 2014 in handen is van IS, is ook een doel van de SDF. Het is de vraag hoe de milities zich zullen verhouden tegenover het regeringsleger, aangezien de partijen vijandig tegenover elkaar staan, maar hetzelfde doel nastreven.

In de Noord-Syrische stad Aleppo zijn volgens persbureau AFP vrijdag 31 mensen om het leven gekomen door aanvallen van het regeringsleger op oppositiewijken. Ook zouden 10 burgers zijn omgekomen bij een bomaanslag op een bus, vermoedelijk uitgevoerd door een oppositiepartij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden