Syrië: nee, we vallen de rebellen niet met bloemetjes aan

De Syrische regering van president Bashar al-Assad is gisteren opnieuw beschuldigd van het gebruik van chloorgas tegen zijn eigen volk. Krachtige bewijzen stapelen zich op, maar de regering blijft ontkennen. 'De regering heeft nog nooit chloorgas gebruikt', verzekert ook nu de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Faisal Mekdad, aan CNN.

Een inwoner van Homs keert terug naar wat er over is van zijn huis. Beeld afp

De regering in Damascus heeft tot dusverre ontkend gifgasaanvallen te hebben uitgevoerd. Eind september sloten Rusland en de VS een akkoord met de Syrische regering, waarin is vastgelegd dat het Syrische chemische wapenarsenaal zal worden vernietigd. Inmiddels zou 92 procent van het arsenaal zijn vernietigd. 'Ik verzeker u voor honderd procent dat de regering nooit chloorgas gebruikt heeft,' aldus Mekdad.

Dat de regering geweld inzet tegen de troepen van de oppositie, ontkent de minister daarentegen niet. En dat het er hard aan toe gaat, kan hij alleen maar bevestigen. 'Beste vriend, we zullen ze (de rebellen, red.) niet met bloemen aanvallen, ze vallen ons tenslotte ook niet met bloemen aan', zegt Mekdad. 'Ze vallen ons aan met de meest geavanceerde wapens, gegeven door de Verenigde Staten, gegeven door Europa, gegeven door Turkije, gegeven door de Saoedi's en anderen.

Stikken en flauwvallen
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelde gisteren dat de Syrische regering in april zeker drie stadjes heeft bestookt met vatbommen met chloorgas. Getuigen vertelden dat ze een helikopter een vatbom zagen laten vallen of kort voor een explosie een helikopter hoorden vliegen en daarna een eigenaardige geur roken. Activisten hebben videobeelden op internet geplaatst van mensen die stikten, flauwvielen of andere symptomen vertoonden van het inademen van gifgas.

Ook de Franse regering heeft Syrië er gisteren van beschuldigd chloorgas te gebruiken. Sinds oktober zou het land zeker veertien keer een gifgasaanval hebben uitgevoerd. Harde bewijzen zijn er niet, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Lauren Fabius, chloorgas verdampt te snel om concrete bewijzen te kunnen verzamelen.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens deelde eind april mee een onderzoek te zullen instellen naar het mogelijke gebruik van chloorgas.

Een vrouw loopt door een straat in het centrum van Homs met haar bezittingen. Beeld afp

Geschat wordt dat 3,5 miljoen Syriërs geen toegang tot voedsel en medicijnen hebben. Daarnaast kunnen hulporganisaties moeilijk toegang krijgen tot de Syrische bevolking. 'We laten niemand verhongeren. We proberen degenen te bereiken in de gebieden die onder controle (van de rebellen, red.) zijn. Daarnaast zijn veel konvooien met humanitaire hulp tegengehouden door terroristische groepen', zegt Mekdad.

Syriërs terug naar Homs
Afgelopen weekend zijn duizenden Syriërs na twee jaar teruggekeerd naar het centrum van Homs, de derde stad van Syrië. Mannen en vrouwen liepen door de met puin bezaaide straten en langs verwoeste gebouwen. Veel mensen kwamen hun huizen weer uit met kleding en persoonlijke bezittingen. Sommige waren woedend en beschuldigden de rebellen ervan hun huizen te hebben geplunderd, aldus het persbureau AP.

Eerder deze maand verlieten de rebellen de oude Syrische stad nadat ze een wapenstilstand met de regering hadden bereikt en een akkoord hadden gesloten over een vrije aftocht voor de rebellen, onder meer in ruil voor de vrijlating van ruim 70 gevangengenomen medestanders van het Syrische regime.

Homs gold als de bakermat en de 'hoofdstad van de revolutie' tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het vertrek van de rebellen was dan ook een bittere pil in hun strijd.

In Homs lijkt voorlopig een einde te komen aan de burgeroorlog. Beeld afp
Duizenden Syriërs zijn zaterdag na twee jaar weer teruggekeerd naar het centrum van Homs om te kijken hoe het met hun woningen is. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.