Syrië hongert 175 duizend mensen uit

Ondanks een resolutie van de VN-Veiligheidsraad gaat Syrië door met het uithongeren van 175 duizend mensen. Het regime laat geen levensreddende medicijnen toe tot belegerd gebied, houdt voedsel weg en dwarsboomt het optreden van hulpdiensten.

BEIROET - Dit staat in een intern VN-rapport, gelekt naar de website Foreign Policy. Rebellen op hun beurt belegeren dorpen met regeringsaanhangers. Beelden uit belegerde wijken tonen de afgelopen maanden uitgemergelde kinderlijken en broodmagere volwassenen bij wie de botten net niet door de huid steken. In de Palestijnse wijk Yarmouk, aan de rand van Damascus, sterven bewoners van honger en gebrek aan medicijnen.

Ten oosten van Damascus probeert het regime 120 duizend mensen in rebellengebied te onderwerpen door hen uit te hongeren. Aan Al Qaida gelieerde rebellen omsingelen 45 duizend regeringsgezinde Syriërs in de noordelijke dorpen Nubl en Zahra.

Resolutie 2139 moest daar vanaf 22 februari een einde aan maken. De VN-Veiligheidsraad eist daarin dat 'alle partijen bezorging van humanitaire hulp toelaten, en ophouden burgers voedsel en medicijnen te onthouden die essentieel zijn voor hun overleven.'

Sindsdien is zeer beperkte hulp in een paar gebieden aangekomen, waaronder in Yarmouk. Maar dat is 'een druppel op een gloeiende plaat', zegt Christopher Gunness, woordvoerder van UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen. 'De bedoeling van de Veiligheidsraad was niet om duizenden mensen op één millimeter van een humanitaire ramp te houden. Het leiden is overweldigend: voor baby's, kinderen, zieken, ouderen, stervenden. Dit is niet waarvoor de VN zijn opgericht.'

Om te voorkomen dat Rusland en China wederom een veto zouden uitspreken, werd slechts gewaarschuwd voor 'verdere stappen' als de strijdende partijen de resolutie negeerden.

Het rapport beschrijft hoe het regime straffeloos de hulpverlening in de weg zit. Onder de hindernissen: 'de noodzaak voor meerdere verzoeken tot goedkeuring van konvooien, die vaak onbeantwoord blijven; het gebrek aan interne communicatie bij de regering (als er wel goedkeuring is), waardoor militaire checkpoints toegang vertragen of weigeren'.

Het rapport legt een haast achteloos gepingpong met tienduizenden levens bloot. Rebellen gijzelen 45 duizend inwoners van alawitische dorpen om het regime te dwingen hun belegering van rebellengebied buiten Damascus te staken. Het regime zegt tegen de VN dat er eerst hulp naar belegerde pro-regeringsdorpen moet en dat zij pas dan toestemming krijgen om gebied te helpen dat in handen is van de oppositie.

Ondertussen razen de gevechten onverminderd door. In de oude stad van Homs, waar eerder ruim duizend mensen zijn geëvacueerd, zitten er nog tweeduizend vast. De bombardementen zijn terug op het niveau van voor de korte wapenstilstand, vorige maand.

In Aleppo heeft de overheid haar campagne met vatenbommen op woonwijken zelfs opgevoerd, stelt het rapport: tonnen gevuld met dynamiet die uit helikopters worden gerold.

Human Rights Watch (HRW) heeft na onderzoek van satellietbeelden 340 explosies in Aleppo in kaart gebracht die grotendeels zijn uitgevoerd met vatenbommen. Zij spreken van terrorisering van de burgerbevolking; de meerderheid van de bommen valt in dichtbevolkt gebied, ver van het front.

'Gebruik van de vatenbommen in burgergebied heeft bewerkstelligd wat te verwachten is: honderden burgers zijn gedood en duizenden meer uit hun huizen verdreven', zegt Sarah Lea Whitson van HRW. 'Als deze lukrake, domme wapens een militair doelwit zouden raken, is het puur geluk.'

Met behulp van de vatenbommen probeert het regime burgers weg te jagen en het deel van Aleppo dat in handen is van rebellen te omsingelen, waarschuwen analisten. De denktank Institute for the Study of War waarschuwt dat ook voor honderdduizenden mensen in Aleppo mogelijk een 'uithongeringscampagne' dreigt.

De afgelopen maanden heeft het regime gebied heroverd in Midden-Syrië. Vorige week viel het kruisvaarderskasteel Krak de Chevaliers, waar rebellen al zeker twee jaar standhielden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden