Nieuws Golanhoogvlakte

Syrië en Rusland noemen bereidheid VS om Golan-annexatie te erkennen ‘onverantwoordelijk’

Syrië en Rusland hebben de aankondiging van president Trump dat de VS de Israëlische annexatie van de Golanhoogte willen erkennen, vrijdag scherp veroordeeld. Beide landen noemen de stap ‘onverantwoordelijk’. Turkije waarschuwt dat het Midden-Oosten nu aan de rand van een nieuwe crisis wordt gebracht.

Een Israëlische soldaat houdt de wacht bij een observatiepost op de Golanhoogte. Beeld REUTERS

‘De Golan is en zal Arabisch en Syrisch grondgebied blijven’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus. Trump zei donderdag dat Washington de Israëlische soevereiniteit over het gebied, dat in 1967 werd veroverd op Syrië, wil erkennen.

‘Na 52 jaar is het tijd om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte helemaal te erkennen’, schreef Trump in een tweet. Het gebied is volgens hem ‘van cruciaal strategisch belang voor de veiligheid van de staat Israël en de regionale stabiliteit’.

Verwacht wordt dat Trump dit binnenkort ook gaat doen, mogelijk volgende week tijdens het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan de VS. Syrië zegt dat het nu meer dan ooit zal vechten voor bevrijding van de Golanhoogte ‘met alle mogelijke middelen’. Israël annexeerde het strategisch gelegen gebied in 1981, maar dit wordt internationaal niet erkend. Volgens Syrië bewijst Trumps stap de ‘blinde gerichtheid van de VS op de zionistische entiteit’.

De Turkse president Erdogan, een tegenstander van het Assad-regime in Syrië, veroordeelde Washington ook op scherpe toon. ‘President Trumps ongelukkige verklaring heeft de regio aan de rand van een nieuwe crisis gebracht’, aldus Erdogan. ‘Wij kunnen de legitimering van de bezetting van de Golanhoogte niet toestaan’, aldus de Turkse president op een conferentie van de Organisatie voor islamitische samenwerking. Turkije is lid van de Navo en bondgenoot van de VS.

Belangrijke koerswijziging

De woordvoerder van het Kremlin sprak de hoop uit dat de VS niet zo ver zullen gaan om de annexatie te erkennen. ‘Het is tot nu toe alleen maar een oproep’, aldus de woordvoerder van president Poetin. ‘Laten we hopen dat het bij een oproep blijft.’ 

Ook Nederland en de EU namen vrijdag afstand van Trumps verklaring. ‘Dat gaat Nederland niet volgen’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Blok. ‘Het helpt niet om acties te ondernemen die de toch al broze situatie daar in gevaar kunnen brengen.’ De EU benadrukte opnieuw dat Brussel de Israëlische soevereiniteit niet zal erkennen.

De erkenning zal een belangrijke wending zijn in het Midden-Oostenbeleid van de VS en een grote opsteker voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die midden in een verkiezingscampagne zit. Netanyahu reageerde op Twitter opgetogen op de mededeling van Trump. Hij noemde het besluit een ‘wonder’, van eenzelfde historisch belang als de erkenning vorig jaar door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. 

Syrische Druzen in de stad Majdal Shams, op het door Israël bezette deel van de Golanhoogte. Beeld AFP

‘Geschiedenis geschreven’

Netanyahu: ‘Op het moment dat Iran probeert Syrië als platform te gebruiken om Israël te vernietigen, is president Trump zo moedig de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte te erkennen.’ In een telefoongesprek met de Amerikaanse president zei Netanyahu: ‘U heeft geschiedenis geschreven.’ De Israëlische premier had diverse malen bij de regering-Trump aangedrongen op erkenning.

De Golanhoogte werd door Israël grotendeels op Syrië veroverd in de Zesdaagse Oorlog. De annexatie in 1981 werd ogenblikkelijk door de Veiligheidsraad van de VN veroordeeld. Volgens resolutie 497 is de annexatie in strijd met het internationaal recht. Ook het stichten van nederzettingen in bezet gebied, zoals Israël op de Golanvlakte heeft gedaan, is in strijd met het volkenrecht.

De Golan is van groot belang voor de watervoorziening in de omringende landen. Drie rivieren ontspringen in het gebied, dat grenst aan het meer van Tiberias.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden