Syrië-debat uitgesteld op verzoek van Verdonk

DEN HAAG (ANP) - Het vervolgdebat in de Tweede Kamer over de uitzetting van Syrische ex-asielzoekers is met een week uitgesteld. De bijna tweehonderd uitgeprocedeerde en illegale Syriërs die een Syrische overheidsdelegatie vorige maand in Nederland ondervroeg, worden tot die tijd niet gedwongen uitgezet.

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) had om uitstel van het overleg gevraagd, omdat ze nog in afwachting is van aanvullende informatie over de vermissing van twee leden van een christelijk Syrisch gezin dat vanuit Nederland naar Syrië was uitgezet. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) zoekt een en ander op verzoek van Verdonk uit.

De bewindsvrouw verklaarde vorige week dat de vader en zoon bij aankomst in Damascus niet in detentie zijn genomen en dat er ook geen concrete aanwijzingen zijn dat ze nu gevangen zitten. Ze zei echter niet waar de vader en zoon nu verblijven en of ze in veiligheid zijn. Volgens de Syrische advocaat van de familie zitten de twee wel degelijk vast.

Kritiek

Tijdens het eerste deel van het overleg afgelopen donderdag kreeg Verdonk veel kritiek op de gang van zaken rond de Syrische overheidsdelegatie die 181 vermoedelijke Syriërs heeft ondervraagd. Officieel gebeurde dat om hun identiteit en nationaliteit vast te stellen ten behoeve van hun uitzetting.

De delegatie voerde de gesprekken op uitnodiging van Nederland, in gebouwen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bij de eerste twaalf gesprekken waren ook IND'ers aanwezig. Daarna waren die niet meer welkom, omdat de Syrische delegatie meende dat de gesprekken door hun aanwezigheid ,,stroef'' verliepen. De Kamer vond het onbegrijpelijk dat de IND zich heeft laten wegsturen.

Ook ergerde de Kamer zich eraan dat de IND de Syriërs niet had verteld dat ze geen antwoord hoefden te geven op vragen over hun mogelijke asielachtergrond. Bovendien waren ze niet gewaarschuwd dat ze een gesprek zouden hebben met een delegatie van de Syrische overheid.

De Kamer heeft vertrouwelijk inzage gevraagd in de verslagen van de twaalf gesprekken met Syriërs waar de IND nog wel bij was. In de brief die Verdonk voor dinsdag naar de Kamer zal sturen, zal duidelijk worden of ze die mogelijkheid biedt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden