'Syrië bood wel comfort, geen waardigheid'

De Syrische burgerjournalist Rami Jarrah (28) won met berichten over de opstand de Canadese International Press Freedom Award.

JARL VAN DER PLOEG

B

ent u trots op deze prijs?

Ik ben trots op de mensen in Syrië, niet op mezelf. Ik ben niet de enige die deze prijs verdient. In de afgelopen twee jaar is de wereld door burgerjournalisten zo positief beïnvloed. Zij allemaal verdienen de prijs. Ik draag hem dan ook op aan hen allemaal.

U was net getrouwd, had een goede baan en dus veel te verliezen. Waarom zette u dat allemaal op het spel door het nieuws te verslaan?

Financieel ging het me inderdaad goed. Maar ik was niet gelukkig. In Syrië leiden de meeste inwoners een comfortabel leven; het is daar geen Egypte. Maar de mensen - en ik dus ook - waren op zoek naar waardigheid. En geld bracht niet het geluk waar we naar op zoek waren. Daarom namen we risico's. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat er mensen zijn die veel meer op het spel hebben gezet dan ik. Mensen die hun ouders of kinderen verlieten om burgerjournalistiek te bedrijven.

Is het werk dan echt zo gevaarlijk?

Moet ik eerlijk zijn? Ik heb doodsangsten uitgestaan. Ik ben een keer gearresteerd. Ik werd geslagen en moest 72 uur blijven staan zonder iets te drinken. Als ik van vermoeidheid omviel, werd er water naar me gegooid - met bleekmiddel, zodat ik het gelijk weer uitkotste. Ook vertelden ze dat ze mijn vrouw aan het verkrachten waren. Dat was achteraf niet waar, maar het heeft mij getraumatiseerd.

Waarom bent u toch doorgegaan?

Als iedereen eerlijke informatie krijgt, wordt de maatschappij eerlijk. Dat geloof ik. Daarom ben ik vanuit Caïro een persbureau begonnen. Wij hopen de persvrijheid in dit deel van de wereld introduceren, en zo een voorbeeld te zijn. Jarl van der Ploeg

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden