'Syrië-akkoord verplicht Rusland om luchtaanvallen Assad te stoppen'

De VS en Rusland zijn dichtbij een akkoord over een wapenstilstand in Syrië. Een deal kan mogelijk zondag al bekend worden gemaakt. Dit heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. Een van de punten uit het akkoord is dat Rusland de Syrische luchtmacht zal tegenhouden om de gematigde rebellen te bombarderen.

Redactie
President Obama zondag op de G20 in China. Beeld AFP
President Obama zondag op de G20 in China.Beeld AFP

Het akkoord moet de wapenstilstand van februari weer tot leven wekken en de doorvoer van meer humanitaire hulp mogelijk maken. Het voorziet in een landelijk staakt het vuren en hulpverlening aan vooral Aleppo.

Er moeten volgens de Amerikaanse president Obama nog wat kwesties worden opgelost voor een deal kan worden gesloten. 'We zijn er nog niet', aldus Obama in aanloop naar de G20-top in de Chinese stad Hangzhou na een gesprek met de Britse premier May.

Ook de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Ryabkov zei dat een akkoord nabij is. 'We hebben geen redenen om aan te nemen dat de onderhandelingen zullen mislukken', aldus de Rus. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei dat nog een paar lastige kwesties moesten worden aangepakt. Hij zei niet welke.

Het stoppen door Moskou van de Syrische bombardementen, staat in een brief aan de Syrische gewapende oppositie van de Amerikaanse Syrië-gezant Michael Ratney. Ook moet het Syrische leger zich terugtrekken van een belangrijke aanvoerroute ten noorden van Aleppo.

Obama zei dat eerdere wapenstilstanden slechts van korte duur waren en dat dit niet opnieuw moet gebeuren. Militaire functionarissen van de VS en Rusland overleggen al weken om tot een akkoord te komen. Het Witte Huis zegt dat Obama en de Russische president Poetin op de G20, die vandaag begint in China, hoogstwaarschijnlijk informeel zullen overleggen.

Obama zondag met de Britse premier May. Beeld AFP
Obama zondag met de Britse premier May.Beeld AFP

Al Nusra

De burgeroorlog in Syrië duurt vijf jaar en heeft aan ruim 250 duizend mensen het leven gekost. Zo'n elf miljoen Syriërs zijn op de vlucht geslagen. Welke details over het akkoord nog moeten worden opgelost, is niet duidelijk. Rusland staat achter het bewind van president Assad terwijl de VS gematigde rebellen steunen.

'We hebben grote meningsverschillen met de Russen over de partijen die wij steunen, maar ook over het proces dat nodig is om tot vrede te komen in Syrië, zei Obama. 'Maar als we niet de medewerking krijgen van de Russen om het geweld te verminderen en om de humanitaire crisis te verlichten, dan wordt het moeilijk om de volgende fase te bereiken.'

Vorige week zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Genève dat nog veel details over een deal moesten worden uitgewerkt. In Zwitserland worden sinds begin dit jaar gesprekken over Syrië gevoerd. Complicerende factor bij de onderhandelingen is het offensief dat door de VS gesteunde rebellengroeperingen in het zuiden van de Syrische stad Aleppo zijn begonnen.

Een deel van die opstandelingen gaan om met strijders van het extremistische Jabhat Fatah al-Sham, voorheen het Al Nusra-Front, dat ook strijdt tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De gesprekken tussen de teams van Kerry en zijn Russische collega Lavrov moeten nu leiden tot een duidelijk onderscheid tussen opstandelingen en jihadisten en ook welke groeperingen deel kunnen nemen aan een wapenstilstand.

Wat als er drie jaar geleden wél was ingegrepen in Syrië?

In haar column in The Washington Post vraagt Anne Applebaum zich af wat er zou zijn gebeurd als Groot-Brittanië, de Verenigde Staten en Frankrijk deze week drie jaar geleden wél in actie zouden zijn gekomen in Syrië. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden