Syrië akkoord met VN-bezoek 'gifgaswijken'

Syrië staat de Verenigde Naties toe de plek te bezoeken waar vorige week een chemische aanval zou hebben plaatsgevonden. De Syrische minister van Buitenlandse zaken Walid al-Moallem en VN-chef voor ontwapening Angela Kane hebben hierover overeenstemming bereikt.

WASHINGTON - Volgens de Amerikaanse regering is de inspectie echter 'te laat om geloofwaardig te zijn', zo citeerden de persbureaus Reuters en AP zondag anonieme bronnen in het Witte Huis. Er zou in Washington nauwelijks nog twijfel over bestaan dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de gifgasaanval.


Als de Syriërs niets te verbergen hebben, hadden ze de inspecteurs vijf dagen geleden moeten toelaten, zo citeert Reuters zijn bron. 'Het bewijs kan al aanzienlijk bedorven zijn.'


De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague reageerde zondag op vergelijkbare wijze. Volgens hem kan bewijsmateriaal al zijn vernietigd of onbruikbaar zijn geworden, onder meer doordat het gebied de afgelopen dagen voortdurend is bestookt.


Hague herhaalde dat het gebruik van chemische wapens een 'lijn' is die niet straffeloos kan worden overschreden. De Amerikaanse president Barack Obama heeft dit al eerder gezegd. Hague: 'Het is erg belangrijk dat er een krachtig antwoord komt en dat dictators die de lijn overschrijden weten dat de wereld zal reageren.' Obama sprak zaterdag in een telefoongesprek drie kwartier over Syrië met de Britse premier David Cameron.


The New York Times had het gisteravond over een zorgvuldig op schrift gestelde verklaring vanuit het Witte Huis, die echter niet aan een bij naam genoemde woordvoerder mocht worden toegeschreven. De krant signaleert een 'opmerkelijke verandering van toon'. Volgens de verklaring is er 'zeer weinig twijfel' dat Damascus verantwoordelijk is voor de gifaanval tegen burgers.


De Franse president François Hollande zei zondag ervan uit te gaan dat de Syrische regering inderdaad chemische wapens heeft gebruikt. Premier Jean-Marc Ayrault zei tegen de tv-zender France 2 dat 'de internationale gemeenschap dit misdrijf tegen de menselijkheid niet mag laten passeren'.


Moskou waarschuwde zondag dat eenzijdige militaire actie tegen Syrië een 'verwoestende uitwerking' zou hebben op de veiligheid in het Midden-Oosten. Ook de Syrische president Bashar al-Assad voorspelde dat militaire actie tegen zijn land dramatische en 'onvoorspelbare' gevolgen zal hebben voor de hele regio.


De Syrische regering stemde ermee in dat vandaag al een team van de VN poolshoogte kan nemen in Ghouta, een buitenwijk van Damascus. Volgens de rebellen zijn daar woensdag bij een aanval van de regering honderden mensen om het leven gekomen.


Het Assad-bewind ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanval. De VN-inspecteurs zijn al een week in Syrië om eerdere incidenten elders in het land te onderzoeken.


VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft hun zondag opdracht gegeven zich met prioriteit te richten op Ghouta, waar tot nu toe de meeste slachtoffers zijn gevallen door vermeend gebruik van gifgas. In het belang van de veiligheid van de inspecteurs belooft de Syrische regering tijdens hun bezoek aan rebellenbolwerk Ghouta een staakt-het-vuren in acht te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden