Synthesizer laat zangers uit graf kruipen

Binnenkort kruipen ze uit hun graf, de dode zangers en zangeressen - Elvis Presley en Bob Marley net zo goed als Enrico Caruso en Maria Callas....

Het apparaat is nog in ontwikkeling, maar met hulp van vier koorzangers heeft Lomax onlangs vastgesteld dat het wel degelijk werkt. Hij noemde de resultaten van de eerste proeven in elk geval verbijsterend en veelbelovend, dus wie in de toekomst een nummer van Sting wil horen uit de mond van Kurt Cobain, hoeft de computer alleen maar te voorzien van de tekst en het notenschrift - als het geheugen van de computer maar genoeg stukjes Cobain in voorraad heeft.

De synthesizer van Lomax moet, voor een reproduktie die een beetje te vergelijken valt met het origineel, vierduizend 'geluidseenheden' tot zijn beschikking hebben. Dank zij de opnamen van de vier proefzangers is al snel komen vast te staan dat met zo'n hoeveelheid vrijwel elk woord uit de Engelse taal na is te bootsen.

Oude technieken die werden toegepast om stemmen kunstmatig te herscheppen, liepen vast op de fysieke eigenschappen van de zanger wiens stem zou moeten klinken. Lomax houdt zich niet bezig met uitputtende bestudering van strottehoofd, neusholte en stembanden. Hij moet het eerder hebben van bruut rekengeweld dat zich uitsluitend richt op 'spectrale analyse' van wat er nou eigenlijk uit de mond van de zanger komt.

'Dat is misschien niet helemaal correct', zegt Lomax. 'Maar het werkt wel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden