Sympathisanten maken volksheld van 'pedokiller'

'Natuurlijk mag je niet zomaar iemand vermoorden. Maar ik heb er wel begrip voor', zegt de 43-jarige D. van Dongen uit Breda....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Vandaag velt de Bredase rechtbank vonnis over Lucien van V. uit Oosterhout, die vorig jaar september de aanrander van zijn zoontje doodstak. Vijf jaar cel en tbs, luidt de eis. Sinds zijn daad is de Oosterhouter (37) in bepaalde kringen tot een soort volksheld uitgegroeid. 'Hulde aan de pedokiller' en 'Heldendaden dien je te belonen, niet te bestraffen' zijn twee van de vele reacties in het gastenboek van de actiegroep tegen pedofilie, die Van Dongen samen met een vriendin onlangs heeft gevormd.

De dochter van haar vriendin is jarenlang misbruikt, door haar eigen man. Van Dongen: 'Toen ze van de Oosterhoutse pedozaak hoorde, sloegen bij haar alle stoppen door. Mensen die zoiets niet hebben meegemaakt, kunnen zich geen voorstelling maken van alle pijn en leed als gevolg van het misbruik van je kind.'

Twee weken geleden zaten ze in de rechtszaal, om Lucien een hart onder de riem te steken. 'Hij zag geen andere mogelijkheden meer om zijn kind te beschermen', zeggen de actievoerders. In een buurthuis aan de Bredase Scheldestraat zijn ze bezig een spandoek van wel zes kilometer lang te maken, vol teksten tegen pedofilie, misbruik en onrecht.

Op zondag 22 april willen ze met het spandoek ('smartlap' geheten) de straat op, om te demonstreren voor meer dadendrang bij justitie.

Van alle kanten krijgt Lucien van L. steunbetuigingen binnen, bevestigt zijn advocaat M. Schönfeld. Volgens Lucien heeft hij zelfs tijdens zijn verhoor een schouderklopje van een agent gekregen, met de mededeling: 'Je hebt de maatschappij een dienst bewezen.' Bijna dagelijks komen er brieven binnen van wildvreemde mensen, die hem openlijk steun betuigen .

Ook in het huis van bewaring in Grave is Lucien een held. Schönfeld: 'Hij wordt er de pedokiller genoemd. Maar mijn cliënt heeft het daar best moeilijk mee. Het is zo'n tweeslachtige situatie. Hij realiseert zich heel goed dat wat hij heeft gedaan, niet kan. Maar anderzijds krijgt hij daarvoor schouderklopjes van mensen met wie hij eigenlijk niks te maken wil hebben.'

Volgens zijn advocaat heeft Lucien uit 'psychische overmacht' gehandeld toen hij in september vorig jaar de 22-jarige Dennis B. met tien messteken om het leven bracht. Dat gebeurde op straat, in het winkelcentrum Zuiderhout, waar hij de ontuchtpleger 'bij toeval' tegen het lijf liep. Volgens Schönfeld was zijn cliënt ten einde raad, omdat zijn 11-jarige zoontje in een toestand van totale ontreddering verkeerde.

Hij wilde niet meer bij zijn vader op schoot, durfde niet meer onder de douche. Hij wilde een einde aan zijn leven maken, verbrak vriendschappen en sloot zich op. Deskundigen signaleerden ernstige posttraumatische stoornissen. Toen de ontuchtpleger vrijkwam, verfde de jongen zijn haar en durfde hij niet meer de straat op. 'Hij was in een staat van paranoia', zegt Schönfeld. Pas sinds enkele maanden wordt hij behandeld in een centrum voor kinderpsychiatrie.

Volgens het Openbaar Ministerie mag niemand voor eigen rechter spelen. De pedofiel had zijn straf (een jaar cel) uitgezeten voor zijn ontucht met jongetjes. Dennis B. was net weer bezig een nieuwe start te maken en deed alles om zijn pedoseksuele geaardheid te onderdrukken. Hij sloot zich aan bij een evangelische gemeente en vond werk als systeembeheerder. Zelfs zijn aansluiting op internet maakte hij ongedaan.

'Wat kun je nog meer doen om weer een plaats te verwerven in de maatschappij?', zei officier W. Korver in zijn requisitoir. Hij vindt dat ook aan alle sympathisanten moet worden duidelijk gemaakt dat eigenrichting niet wordt getolereerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden