Symboolpolitiek

Het voorstel tot inkrimping van het parlement ontbeert overtuigende argumenten. Welk probleem moet opgelost?

Minister Donner heeft zijn grondwetswijziging klaar: de Tweede Kamer gaat krimpen van 150 naar 100 leden. De Eerste Kamer zakt mee, van 75 naar 50. Als beide Kamers niet te moeilijk doen, kan het over enkele jaren geregeld zijn.


De vraag is welk probleem dan is opgelost. Het enige argument dat Donner nu aandraagt, is dat het kabinet ook minder ambtenaren, wethouders en provinciebestuurders wil, dus waarom dan het parlement sparen? Dat riekt naar symboolpolitiek. Een grondwetswijziging verdient betere argumenten. Donner geeft ze niet, anderen wel. Politici als Joost Eerdmans (LPF), Rita Verdonk (Trots Op Nederland) en Pierre Heijnen (PvdA) drongen eerder al aan op krimp. Hun argumenten: minder Kamerleden gaan zich vanzelf bezighouden 'met de echt belangrijke zaken' (Verdonk), krijgen het zo druk dat ze eindelijk stoppen met het stellen van eindeloze vragenreeksen aan het kabinet (Eerdmans) en zullen 'minder met elkaar bezig zijn en meer met burgers' (Heijnen).


Het zijn onbewezen aannames. Net zo makkelijk zijn argumenten te geven voor uitbreiding, zoals Kamerleden zestig jaar geleden deden toen ze juist stemden voor groei van 100 naar 150 zetels. Toen vonden ze dat ze meer mankracht nodig hadden om de regering goed te controleren en stelden ze dat het volk steeds verder groeide - en waarom dan de volksvertegenwoordiging niet? Die redenen gelden nog steeds en wegen minstens zo zwaar als die van de krimp-adepten.


Als Donner het meent, moet hij met betere argumenten komen dan hij nu doet. Anders belast hij de Kamerleden zonder duidelijk doel met jarenlange, intensieve debatten over zichzelf. Ze hebben, zelfs nu ze met 150 zijn, wel wat beters te doen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden