Sylvie & Coen en Sander

Het gelijk van Viola Holt en hoe Rafael naar Sabia neigde.

FLOP

Als je een wedstrijdje kickbokst tegen een kleuter kun je eigenlijk alleen maar verliezen. Als je wint, zeggen mensen: 'Ja, lekker makkelijk, tegen een kleuter.' Als je verliest: 'Kneus, hoe kun je nou verliezen van een kleuter?' Datzelfde verlies-verliesprincipe gaat ook op voor grappen over Viola Holt. Je moet van heel goede huize komen, wil je anno 2013 nog iets echt grappigs zeggen over La Holt.


Toch waagde het radioduo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zich tijdens hun Coen & Sander Show van afgelopen dinsdag aan een ouderwets potje 'Lachen om Viola'. Het volgende was aan de hand: Holt vindt het niet leuk dat er onder haar naam reacties worden achtergelaten op een internetforum. Coen en Sander besloten haar op te bellen en kregen Holt aan de telefoon. Maar meer dan een 'hallo' kregen ze niet; nadat Coen en Sander zich aan Viola hadden bekendgemaakt, hing ze op. Dat is natuurlijk heel flauw. Maar wat volgde, was het doorgaans leuke radioduo onwaardig. Holt werd uitgemaakt voor 'kuttenkop', 'zure sloot' en 'muffe muts'. 'Ze moeten haar schaamlippen om haar oren binden en aan elkaar strikken als een soort van paasei.'


Foei, Coen en Sander. Dat is niet grappig, dat is onbeschoft. Weten jullie best. Woensdagavond sprak Albert Verlinde in RTL Boulevard zijn afkeuring uit over het item. Normaal gesproken is dat een teken dat je lekker bezig bent, maar dit keer had Verlinde gelijk. Gistermiddag bood het duo in een flauw filmpje hun excuses aan. 'Volgende keer is het gewoon weer Patricia Paay'.


Gelukkig werden Coen en Sander door BNN teruggeflot... oh nee, wacht even. Door De Telegraaf gevraagd om een reactie zei BNN-baas Patrick Lodiers - die overigens het item nog niet had gehoord - dat het ongetwijfeld om 'een storm in een glas water' ging. Lodiers besluit: 'Ik zou zeggen: concentreer je maar op Syrië. Doei!'


TOP

Soms is de werkelijkheid leuker dan persiflage. Dat zijn meestal de momenten waarop je je afvraagt of er ironie in het spel is. Menen ze het echt? Of is mijn bullshitmeter niet gevoelig genoeg afgesteld? We hebben het natuurlijk, beste lezer, over het Privéflits-filmpje 'Sylvie van der Vaart neemt wraak' op de website van De Telegraaf.


Als we hier de ruimte hadden om de tekst integraal af te drukken, hadden we dat gedaan. Elk woord was raak. U zult het moeten doen met een selectie.


Aan een strakke desk zitten Rob Hammink en Mariët Oosterwijk (volgens haar twitterbio: 'moeder/drs/Overijsselse/driftkikker'), achter hen een foto van Het Drietal: Sylvie, Rafael en Sabia. Oosterwijk, professioneel als ze is, somt eerst de 'feiten' op. Dan is het tijd voor insinuaties.


De foto zegt alles al. Rafael neigt immers meer naar Sabia. Oosterwijk: 'Het lijkt of ze toen al wat hadden.' Maar Sylvie koestert geen wrok, want 'Sylvie is een beetje verrobot de laatste jaren'.


Maar had Sylvie niet al een dubieuze reputatie vóór Rafael? Verdomd. 'En daar hebben we een voorbeeld van gevonden.' Start filmpje. Spreekkoren klinken: 'Sylvie is de hoer van Amsterdam!' Punt bewezen.


Het duo Oosterwijk-Hammink komt nu pas echt op stoom. Als volleerde komieken spelen ze op elkaar in. Voorzetje hier. Inkoppertje daar. Sylvie wordt in verband gebracht met 'Shjlatan' (lees: Zlatan). Hammink: 'Dat klinkt als een sjasliek. Dat klinkt als een Oostblokker.'


Dan komt Rafael in het spel. Oosterwijk: 'Maar Zlatan en Sylvie hadden elkaar inmiddels horizontaal leren kennen.' Hammink: 'Diepgaand dus?'


Na deze opmerking leed het geen twijfel meer: we worden in de maling genomen. Chapeau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden