Sylvia's geheim mag op papier, niet op de muur

'U mag alles van mij weten, behalve mijn pincode.' Achtervolgd door woeste paparazzi maakt Sylvia Millecam op de buis reclame voor het grote pincode-geheim....

De banken hebben rekeninghouders strikte geheimhoudingsplicht opgelegd. Het reglement Voorwaarden Gebruik Geld- en Betaalautomaten schrijft voor dat de bekende dubbelverzegelde brief met de pincode zo spoedig mogelijk na ontvangst moet worden vernietigd. De code moet van buiten worden geleerd.

Maar niet iedereen in Nederland blijkt gemakkelijk vier willekeurige cijfers te kunnen onthouden. Sommigen steken de oorspronkelijke pinmailer weliswaar in brand, maar noteren het cijfer op een ander stuk papier. Wanneer dat papiertje samen met de bankpas wordt gejat en zo de rekening geplunderd, draait de rekeninghouder zelf voor de schade op. Tenminste, als je afgaat op voornoemd reglement.

Opmerkelijk genoeg kwam de Geschillencommissie Bankbedrijf, nota bene ingesteld door de banken zelf, onlangs tot een geheel andere conclusie. Bij een cliënt van een bank werd 's nachts ingebroken. Het bankpasje verdween, samen met een briefje met de pincode, dat zat verstopt in een envelop zonder nadere aanduiding. Voordat de cliënte de volgende ochtend de pas had geblokkeerd, was er al vijftienhonderd gulden van de rekening gehaald.

Eigen schuld, eigen schade, vond de bank. Wanneer een snelle nachtelijke zoekactie volstaat om zowel pasje als pincode te vinden, aldus de bank, is de cliënt onvoldoende zorgvuldig met de spullen omgegaan.

Maar de Geschillencommissie vond het reglement minder eenduidig. Ook al is het verboden om de pincode op de bankpas te noteren, 'de bewoordingen wekken de indruk dat alle andere vormen van noteren, voor zover niet eenvoudig voor derden herkenbaar, wel zijn toegestaan', aldus de commissie. Conclusie: zolang de pincode niet levensgroot op de muur gekliederd staat, is het risico bij inbraak minimaal. Mevrouw kreeg haar geld na aftrek van het eigen risico van 350 gulden terug.

Misschien leuk voor 'Ook Dat Nog'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden