Sylvana Simons: politie moet intimidatie rondom Zwarte Pietendiscussie serieus nemen

De politie moet intimidatie door als Zwarte Piet verklede activisten van de pro-zwartepietenbeweging serieus nemen. Dit zegt politica Sylvana Simons, die hiervan aangifte heeft gedaan. Als het strafrecht hiervoor niet toereikend is, moet de politiek volgens haar actie ondernemen.

Sylvana Simons en BIJ 1-campagneleider Ian van der Kooye arriveren bij de rechtbank Amsterdam waar in april een rechtszaak begon tegen 22 personen die worden verdacht van opruiing, discriminatie en belediging van Simons.Beeld Marlena Waldthausen

Op 18 november stonden vier zwart geschminkte mannen van de Zwarte Pietenactiegroep aan haar deur, onder wie hun voorman Hugo Kuijper. Simons was niet thuis. 'Gelukkig, zegt ze. 'Het is superbedreigend, intimiderend en provocerend, als er onherkenbaar geschminkte mannen voor je deur staan', zegt Simons.

Bovendien heeft de actie haar extra in gevaar gebracht omdat in het filmpje dat ervan is verspreid haar adres te zien is. Hierdoor heeft ze meer veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Afgelopen zaterdag kreeg ze een doodsbedreiging, met de mededeling: ik weet nu waar je woont. Een verdachte hiervan is diezelfde middag door de politie opgepakt.

Voorman Kuijper van de Zwarte Pietenactiegroep zegt dat hij niet door de politie is benaderd voor een gesprek. Niet over de actie voor de deur van Simons, en ook niet over de actie vrijdag op een Utrechtse basisschool. Hiervoor is de schooldirecteur naar de politie gestapt.

Kuijper zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat iemand het bezoek van zijn club Pieten als bedreigend kan ervaren. 'We hadden voor Sylvana een gedicht gemaakt en wilden het gesprek met haar aangaan.' Maar volgens Sylvana Simons wilden ze haar een lesje leren, dat ze 'normaal moest doen'.

Als boegbeeld in de discussie over Zwarte Piet ervaart Simons aan den lijve dat dit debat verder uit de hand aan het lopen is. In deze periode van het jaar ontvangt ze aanmerkelijk meer bedreigingen dan anders, waarin veelal wordt gerefereerd aan Zwarte Piet. 'Ik zit soms twee dagen per week op het politiebureau. Het is gevaarlijk.'

Hugo Kuijper als Zwarte Piet.

Bij doodsbedreigingen als die van afgelopen zaterdag grijpt de politie goed in, zegt Simons. Maar de strafbaarheid van het bezoek van Zwarte Pieten aan bijvoorbeeld haar huis of een school is lastiger te bewijzen, vermoedt ze. Toch zou de politie de dreiging die van zulke acties uitgaat beter moeten onderkennen, vindt Simons.

De Amsterdamse politie zegt over individuele zaken geen mededelingen te doen. 'Als Simons zelf meldt dat wij zaterdag meteen iemand hebben aangehouden die haar zou hebben bedreigd, bevestigen we dat', zegt een politiewoordvoerder. 'Maar we gaan niet actief melden wat we doen. Er gebeurt veel achter de schermen.'

De Utrechtse politie kondigde al aan het bezoek van de Zwarte Pieten aan de basisschool te onderzoeken. 'Of de kinderen het leuk vonden is irrelevant. Het beleid van het schoolbestuur, de directie, de opvattingen van de ouders en de rechtsregels bepalen of dit door de beugel kan', twitterde politiechef Johan van Renswoude van de stad Utrecht.


Zo verliep de Zwarte Pietendiscussie de laatste weken

De Zwarte Pietendiscussie is niet schadelijk, eerder gezond
Schrijver H.M. van den Brink (61) was zelf Zwarte Piet, maar veranderde van mening en is nu voorstander van de regenboog-Piet.

Zo wist het Friese anti-anti-Zwarte Piet-protest 'dat gedoe uit de Randstad' te weren
Op last van justitie was de oproep tot een blokkade verwijderd, maar de geest was al uit de fles. Hoe ruim honderd betogers tegen Zwarte Piet nooit aankwamen bij de Sinterklaasintocht in Dokkum.

Amsterdam krijgt volledig nieuwe Piet: 'Einde zwartepietendiscussie'
In Amsterdam krijgen de bijna 400 pieten een geheel nieuw uiterlijk. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, lijken de pieten voortaan op Spaanse edellieden uit de 16de eeuw. Wat schmink betreft houdt Amsterdam het bij roetvegen.

Welke Piet is waar te zien?
Sinterklaas 2017: er staat iets te gebeuren. Na jaren discussie over de figuur en vooral de kleur van Zwarte Piet, is het nu tijd om de knoop door te hakken. Bij de intochten, op televisie, op het pakpapier en in de winkels.

Leden van actiegroep Kick Out Zwarte Piet zijn tegengehouden op de A7 bij Joure.Beeld Joris van Gennip
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden