Swissair krijgt steun regering

De Zwitserse regering heeft Swissair van de ondergang gered. Om te voorkomen dat de vliegtuigen van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij de komende maand aan de grond moeten blijven, stelt de regering een overbruggingskrediet van 1 miljard Zwitserse franc (1,5 miljard gulden) ter beschikking....

Van onze verslaggever

Vorige maand betaalde de regering al 450 miljoen franc, nadat de Zwitserse luchtvaartmaatschappij uitstel van betaling had aangevraagd en de vliegtuigen twee dagen aan de grond bleven.

Daarnaast koopt de regering voor 600 miljoen franc een belang van 20 procent in Crossair, een dochter van Swissair, die met ingang van april 2002 de winstgevende vluchten van Swissair overneemt. Ook de kantons en de gemeente Zürich dragen hun steentje bij. Zij nemen een belang van 18 procent in Crossair.

Met de totale reddingsoperatie is een bedrag van 3,7 miljard franc gemoeid. Zwitserse bedrijven kopen voor 1,7 miljard franc de resterende 62 procent van de aandelen Crossair.

Swissair is in de problemen gekomen door een te sterke expansiepolitiek. De afgelopen jaren kochten de Zwitsers belangen in tal van kleine Europese luchtvaartmaatschappijen zoals het Belgische Sabena. Hierdoor bouwden ze een schuld van 17 miljard franc op.

Na de terroristische aanslagen in de VS kreeg Swissair de genadeklap.

Al snel werd duidelijk dat het voortbestaan van Swissair in de huidige vorm niet mogelijk was. Om schuldeisers zoals Sabena af te schudden is besloten de Swissair Groep te liquideren en de winstgevende onderdelen over te hevelen naar dochter Crossair. Dertig toestellen van de 162 vliegtuigen zouden buiten bedrijf worden gesteld, en 2.560 mensen zouden hun baan verliezen.

Swissair verkocht haar belang in Crossair drie weken geleden aan Credit Suisse en UBS Warburg in ruil voor steun. Uiteindelijk bleek de financiële injectie van toen (1,5 miljard franc) lang niet genoeg.

De nieuwe plannen voor een doorstart zijn veel drastischer. Slechts 52 vliegtuigen van Swissair zullen overgaan naar Crossair. Dit zal gepaard gaan met een verlies van 9400 arbeidsplaatsen, 14 procent van het totaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden