Swelheim betreurt wegsturen Aalbers

Indien Nuon-topman T. Swelheim het mocht overdoen, zou hij Karel Aalbers nooit hebben weggestuurd als voorzitter van Vitesse. Dat zegt hij in het gisteren verschenen boek Verspeelde Energie van Joost van Mierlo....

De uitspraken van Swelheim zijn opmerkelijk, omdat hij in het boek wordt beschreven als de aanstichter van het vertrek van Aalbers. Nadat de raad van commissarissen van Nuon geen toestemming had verleend voor de investeringen in Vitesse, legt Swelheim de schuld van de problemen bij Aalbers. De oud-preses wil zelf graag terugkeren aan het roer bij de Arnhemse voetbalclub.

In het boek van Van Mierlo wordt de innige samenwerking tussen Nuon en Vitesse uit de doeken gedaan. Aalbers en Swelheim leren elkaar in 1992 kennen tijdens een zakenreis met Gelderse ondernemers naar de Verenigde Staten. Aanvankelijk wil Swelheim niet investeren in Vitesse, maar commissaris Jan Terlouw weet hem te overtuigen van het nut van sponsoring. Terlouw is samen met Aalbers en Swelheim ook een belangrijke motor achter de bouw van het stadion Gelredome. Volgens Van Mierlo zijn daarbij de Gelderse politici voor het lapje gehouden door de enthousiaste plannenmakers.

De banden tussen Vitesse en Nuon groeien gestaag. Swelheim en Aalbers maken de dienst uit. Ze kweken daarmee jaloezie bij de andere bestuursleden. Zij zullen Aalbers later wegsturen. De invloed van Nuon leidt tot het vertrek van de succesvolle trainer Henk ten Cate. Als de huidige trainer van NAC in woede ontsteekt over het uitvallen van de stroom in het stadion tijdens de belangrijke UEFA Cup-wedstrijd tegen het Portugese Braga, tekent hij zijn doodvonnis. Wie de hoofdsponsor beledigt moet zelf maar vertrekken.

Het boek behandelt ook de verwoede pogingen van Aalbers om terug te keren bij Vitesse. Hij schermt met een sponsor van 100 miljoen gulden, een Nederlandse partij waarvan ook Van Mierlo de naam niet weet te achterhalen. Wel onthult hij dat Aalbers met zakenbank HSBC overleg voerde over sponsoring, zonder dat daarbij sprake is geweest van serieuze belangstelling.

Het boek raakt in de laatste hoofdstukken de balans kwijt. Sommige gebeurtenissen bij Vitesse in het afgelopen jaar worden te summier behandeld, zeker nu bijna dagelijks nog nieuwe feiten bekend worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden