Sweepstake straft chauvinisten af

Zestien topparen uit alle delen van de wereld drentelden onrustig rond tijdens de opening van de vijftiende Cap Gemini Topzestien....

Het invullen van het eindklassement viel niet mee. Op een lijstje stonden de Indonesiërs Karwul/Sacul onderaan. Een misser van jewelste. Het paar speelt al zes jaar een vooraanstaande rol bij Bermuda Bowl en Olympiade. Het advies om Franky en Denny in de top van het klassement te plaatsen wordt schoorvoetend opgevolgd. De goede raad klopte, een prima derde plaats.

Meer dan een sweepstaker wees de rode lantaarn toe aan Daniella von Arnim en Sabine Auken, het enige vrouwenpaar in dit ijzersterke gezelschap. De top-bridgevrouwen zijn al lang geen katjes meer om zonder handschoenen aan te pakken. Ook in Den Haag speelden de Duitse vrouwen constant en gedegen, beloond met een welverdiende zesde plaats.

Chauvinisme vierde onvermijdelijk hoogtij bij de goede hoop op een ereplaats voor Muller/de Boer, Leufkens/Westra en Maas/Ramondt. De fans van de Nederlandse paren plaatsten hun favorieten vol vertrouwen in de eerste helft van de ranglijst. Het bleken verliesposten; geen van de drie paren maakte een vuist van enige importantie. Eens te meer kostbare perikelen op de slems. Na teveel fouten met het predikaat 'ongedwongen' resteerden teleurstellende klasseringen (9,10 en 13).

Wie Zia Mahmood niet onder de kanshebbers op de eerste prijs van twintigduizend gulden plaatste, maakte een kapitale blunder. De uitbundige Pakistaan slaagt er voortdurend in leven in de brouwerij te blazen. Als geen ander is hij in staat punten uit het niets te toveren. Met duivelse ingevingen zet hij de tegenpartij op het verkeerde been. Hij verliest daarbij de techniek geen moment uit het oog en is alle spellen alert en actief. Gesteund door Andy Robson, de boomlange Engelsman die kan wegzakken in ellenlange denkpauzes waaruit wel praktisch altijd de winnende oplossing te voorschijn komt, was Zia ook dit jaar de publiekslieveling. De briljante manier waarop hij de zege veilig stelde krijgt beslist een plaats in de geschiedenisboekjes.

De bulletinfotograaf won de sweepstake met 42 strafpunten; wie volgend jaar een kans wil maken mag de prognose in deze rubriek niet missen.

In de slotronde waren de Amerikanen Garner/Weinstein op kop gekomen. Op het eerste spel (diagram 1) dreigden Mahmood/Robson meer terrein te verliezen toen de tegenpartij 6* bereikte, dat op vijf andere tafels was gemist.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- pas 1*

pas 2* pas 3*

pas 3* pas 4*

pas 4* pas 4SA

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

Een uitstekend slem en geen vuiltje aan de lucht met de troeven drie-twee, de ruiten drie-drie en de harten drie-twee met de vrouw goed. Zia, west, kwam uit met *A en vervolgde *H getroefd door zuid. De leider speelde *A en Zia gooide daar zonder blikken of blozen de boer onder. De leider ging verder met *V, *A en een ruiten getroefd met *A in de dummy. Een kleine troef uit noord en zuid, met *V1085, moest beslissen of oost de ontbrekende drie troeven had of dat Zia van *B9 de boer had bijgespeeld. Zuid schatte west op de secce boer, zette *8 in zuid die Zia won met *9 en elf imps winst in plaats van tien verlies.

Anton Maas verdiende met het ingenieuze afspel in een onmaakbare 7* (diagram 2) ten volle de kibitzersprijs.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* pas 2*

pas 3* pas 4*

pas 4SA pas 7*

pas pas pas --

Een conventioneel biedverloop: 3* gaf een 5-3-4-1 verdeling aan en 4* was Blackwood. 4SA toonde drie azen en Maas telde twaalf vaste slagen. Met twaalf van top is een dertiende dichtbij en het optimistische groot slem was bereikt.

West kwam uit met *H voor het aas in de dummy, uit zuid *3 weg. Maas speelde zeven keer troef; op een van deze troeven gooide west een onbelangrijk ogende *2 af. Op de achtste en laatste troef was het eindspel zoals opgetekend in diagram 3.

Zie diagram 3

West gooide op *4 van zuid *6 af. Uit de dummy verdween *B en oost moest een kaart afgooien van de harten- en ruitenstop. Hij koos voor *V. Maas crosste naar *A, zag als verwacht met veel plezier zowel *B als *V vallen, en crosste naar *H voor slag twaalf en dertien met *10 en *9.

De Pool Krysztof Jassem kwam in diagram 4 handig als overwinnar uit de strijd.

Jassem/Tuszynski(4de)en de Brazilianen Chagas/Brenner(5de) completeerden het zestal paren dat rechtstreeks een uitnodiging voor 2002 ontving.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

2* dbl 2* 3SA

pas pas pas --

Na de multicolored-2* opening door west, het informatiedoublet van noord en het 'pass or correct'-2* van oost gaf Jassem 3SA een goede kand.

West kwam uit met *10, *B, *V en *A. De leider speelde ruiten voor vrouw en aas van oost die harten naspeelde voor *H van west. De tweede keer harten voor het aas van zuid. De leider kon zich niet permitteren *B af te staan, oost-west hebben dan vijf slagen. Zuid bereidde een eindspel voor door na *A met schoppen van slag te gaan naar *10 van west die harten speelde voor de vrouw in de dummy. Oost kon in deze slag geen klaveren missen, de vierde klaveren in noord is dan hoog, en geen ruiten omdat de leider met de snit op *B dan vier slagen in die kleur maakt. Oost gooide zijn laatste schoppen weg. Zuid nam nu *A mee, oost gooide *3 bij. De leider speelde ruiten naar *10, en ging verder met *H, *V en *4 voor *B van oost van van *B5 in de *H8 van zuid moest spelen.

Waarbij oost met het nare gevoel achterbleef dat hij zich te snel van *3 had ontdaan. Met die kaart nog in zijn bezit kon hij *4 van de dummy duiken om west met *H en een harten de laatste twee slagen te laten maken.

Wint de tegenspeler het in dit spel altijd van de leider? Na *V kan zuid negen slagen maken door ruiten naar *10 te spelen, *H en met ruiten van slag naar de boer in oost die onder *B uit moet spelen zodat *10 in zuid de entree is voor de dertiende ruiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden