Sven Kramer schrijft geschiedenis: derde olympische titel op 5.000 meter

Sven Kramer schreef zondagmiddag in Korea historie. Hij werd voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 5 kilometer. Dat is een ongeëvenaard feit in het schaatsen op de langebaan. De overwinning kwam tot stand na een uiterst gedegen, zorgvuldig opgebouwde race, maar de eindtijd (6.09,76) was ver onder de stevige verwachtingen. Er was een verbetering van Kramers eigen baanrecord (6.06,82) van vorig jaar verwacht.

null Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant

De voorsprong van Kramer (31) op de nummers twee en drie, de Canadees Ted-Jan Bloemen en de Noor Sverre Lunde Pedersen (beiden op 1,84), was misschien ook minder royaal dan gedacht. Wat zeker anders was dat in de Gangneung Oval geen Nederlanders op trede twee en drie verschenen. Vier jaar geleden waren dat Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. Met Bloemen, geboren in Leiderdorp maar beschikkend over een Canadees paspoort, was er zondag toch nog een tweede Nederlands element op het rostrum.

Jan Blokhuijsen en Bob de Vries deden de Nederlandse dominantie deze keer verbrokkelen. Zij werden zevende en vijftiende. Zij hadden moeite met de omstandigheden en met hun eigen conditie. Beide kampten met de naweeën van ziekte. Het sloeg hen ver terug in het veld dat gewend is aan oranje overheersing op de lange afstanden.

Drie op rij

Het 'drie op een rij' van Kramer is een uniek feit in de schaatsgeschiedenis, een three-peat zeggen de Amerikanen. De topverrichting sinds 1924 stond op naam van de Zweed Tomas Gustafson die in 1984 en 1988 (ten koste van de Nederlander Leo Visser) de beste was.

Kramer was zijn evenknie, tot zondag. Hij is de Zweed nu voorbij. Gustafson heeft nog een gouden medaille voor op de Nederlandse aas. Hij won in 1988 ook de 10 kilometer. Dat vakje in de carrièrestaat van Kramer is nog niet afgevinkt. Het is zijn grote doel op de Gangneung Oval, na nederlagen in Turijn, Vancouver en Sotsji.

Kramer reed een uiterst vlakke race. Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Kramer reed een uiterst vlakke race.Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Ted-Jan Bloemen pakte het zilver. Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Ted-Jan Bloemen pakte het zilver.Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant

De 5 kilometer is het meest geliefde gevechtsterrein van Kramer. Hij kent alle gaten en bulten die hem zouden kunnen vellen. Zondag had hij het voordeel dat zijn twee grootste concurrenten, Ted-Jan Bloemen en Sverre Pedersen, voor hem startten. Hij had hun tijden in kaart gebracht en wist, zo zei hij in de NOS-microfoon, dat 'gemiddeld 29,3' genoeg zou zijn.

Zijn rivalen reden 28'ers in de eerste helft maar belandden hoog in de '29'. Kramer koerste na een 28,9 in de eerste volle ronde op keurige 29-rondetijden. Op 3 kilometer lag hij nog 0,71 achter op het tot dan leidende duo en daarna sprong hij naar 0,19 seconden voorsprong. Hij bouwde het op tot 1,88 maximaal. In de slotronde, waarin Bloemen uiterst karaktervol Pedersen had achterhaald en op de streep met een streepje had verslagen, was het nog 1,84 seconden.

Vlakke race

Het geheim van Kramer was, zo zei hij, 'de vlakke rondjes'. Hij zei last te hebben gehad van alle druk bij die 'verdomde Olympische Spelen'. Hij reed gecalculeerd, keurig onder de 6.10. Hij hoefde zich 'niet op te blazen' voor 6.06. Want hij heeft nog meer heilige opdrachten dit toernooi, allereerst op donderdag de 10 kilometer en daarna de ploegachtervolging en de massastart.

Met zijn gouden verrichting schoof de Nederlander naar de eerste plaats in het medailleklassement aller tijden. Hij heeft acht plakken achter de naam (4-2-2), nu een meer dan de grootheden uit het verleden, de Fin Clas Thunberg en de Noor Ivar Ballangrud.

Kramer zei er in zijn bekende onderkoeling weinig mee te hebben, die rijtjes. 'Het gaat me om goud winnen. Dat telt.'

Kramer: 'Het gaat me om goud winnen. Dat telt.' Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Kramer: 'Het gaat me om goud winnen. Dat telt.'Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

De opening van de Spelen in Pyeongchang ging vooral over de historische toenadering tussen Korea's
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zwaaide naar het publiek, draaide zich om en schudde de hand van de lachende Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Nederland is in Zuid-Korea met 29 schaatsers en shorttrackers: elf geboren Friezen en twaalf 'Thialf-Friezen' die in de provincie wonen om hun sport te beoefenen. (+)

12 dingen die u moet weten over Zuid-Korea. Van K-pop, kimchi, peace-tekens, facelifts tot Samsung. (+)

Eigenlijk is schaatsen nog steeds een fundamenteel raadsel. Lees hier waarom. (+)

Is de Koreaanse methode niet langer een garantie voor succes? Zuid-Korea rekent op de shorttrackers. (+)

De alternatieven voor het schaatsen: deze ándere sporten moet u kijken. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden