Sven Kramer gaat gierend het olympisch seizoen in

De sfeer bij de TVM-ploeg is uitstekend, blijkt in Inzell tijdens de trainings- wedstrijden. Sven Kramer en Ireen Wüst zetten er scherpe tijden neer.

INZELL - De lach regeert in Beieren, als de TVM-schaatsers over het ijs gaan. Sven Kramer eindigt zijn fraaie 5 kilometer van zaterdagmiddag, de eerste van zijn lange olympische seizoen, met het nabootsen van een motorgeluid. 'Jeng, jeng.' Het kan ook een kettingzaag zijn, wat in de Max Aicher Arena te horen valt.


Zijn moeder Elli, aanwezig als geïnteresseerde toerist, weet niet wat voor geluid zoonlief nu weer produceert. Ireen Wüst en Linda de Vries, de vrouwen van TVM, willen niks zeggen. Kramer zelf oppert dat het 'een stel mafkezen' zijn bij zijn ploeg en dat dit rare geluid is geïntroduceerd door het nieuwste teamlid, Christijn Groeneveld.


De teamsfeer bij de onbetwist sterkste schaatsploeg van Nederland is vooralsnog optimaal. Het verblijf in Ruhpolding, een buurdorp van Inzell, bevalt. Niemand is geblesseerd, iedereen rijdt hard. 'Ze maken elkaar beter. Zo hebben we het graag', zegt assistent-coach Geert Kuiper.


Er wordt veel gelachen in een team dat voorheen nog wel eens als een al te ernstig gezelschap werd afgeschilderd. Hoofdcoach Gerard Kemkers lacht om de luim van zijn pupillen en van assistent Kuiper, de trouwe sfeerbewaker van het spul. 'De balans in het team is goed', zegt Kemkers, ongetwijfeld met een schuin oog naar het vorige seizoen toen de nu vertrokken Jan Blokhuijsen veelal zijn eigen plan trok. Voor hem in de plaats kwamen Koen Verweij en Christijn Groeneveld.


Maar twee mooie dagen in Inzell scheppen hooguit 'tussentijds vertrouwen', aldus Kemkers. Het gros van de wedstrijden van dit seizoen vormt niet meer dan een aanloop voor de Olympische Winterspelen van Sotsji, die op 8 februari 2013 beginnen. 'Dat we hier nu hard rijden is prettig voor de trainer, maar het zijn geen garanties voor februari', zegt de coach die in negentienvoudig wereldkampioen Kramer en dertienvoudig wereldkampioene Wüst zijn voornaamste troeven kent.


Belangrijker is een andere statistiek. Het toonaangevende TVM-duo is in de cijfers goed voor drie maal olympisch goud (Kramer 1, Wüst 2) en een sprong naar acht zou zomaar in het verschiet kunnen liggen.


Ireen Wüst zegt in Inzell dat zij geen schaatser is 'voor het begin'. Ze is een topper die vooral aan het einde van het seizoen haar slag slaat. De kunst is om van een mindere start niet in de war te raken, zeggen haar begeleiders. De 1.55,64 die ze zaterdagmiddag op de 1.500 meter produceert is een tijd die in de buurt komt van de chrono (1.55,38) waarmee ze in maart van dit jaar in Sotsji afstandswereldkampioen werd.


'Al mijn tijden hier zijn beter dan die van vorig jaar in dezelfde periode', vertelt Wüst. Haar 39,45 van de 500 meter was vorig jaar een 40,2. De 3 kilometer was vrijdagavond, met een verkramping in de nek, 4.09. Vorig jaar kwam ze tot 4.12. De 1.500 meter was in 2012 1.57, nu 1.55. Wüst lepelt ze op, uit het hoofd.


Zij heeft baat bij haar sparringpartner Freddy Wennemars. Hij maakt tempo's voor haar en voor teamgenoot Linda de Vries. Hij zou eigenlijk afreizen naar de IJssel Cup in Deventer. Maar toen Wüst hem lief aankeek, liet Wennemars zijn gang naar Deventer achterwege. 'Ik ben nu echt gestopt. Ik doe de komende maanden alles in dienst van Ireen en Linda.'


Wennemars is de zevende man in een team van negen. Bij de mannen is er het 1.500 meter-groepje Koen Verweij, Wouter Olde Heuvel en de vaste Poolse gastrijder Konrad Niedzwiedzki. Verder vormt stayer Kramer op de lange afstanden een trio met Douwe de Vries en Christijn Groeneveld. Hij zegt ze dankbaar te zijn voor hun inspanningen bij de vele lange fietstrainingen en skeelermarathons van deze zomer.


Groeneveld en De Vries zagen in Inzell dat hun kopman Kramer al in een aardige vorm begint te komen. Een nachtelijk uitstapje naar Amsterdam leek de twee een passende beloning voor al het geleverde werk. Kramer: 'Ze dollen me al een hele dag dat we een avondje naar Nederland zouden moeten vliegen. Sven, trek jij maar de poeplap, zeiden ze. Jij kunt dat betalen. Nou mooi niet, heb ik gezegd.'


Kramer is bezeten bezig met zijn olympische topvorm. Aan zijn 1.500 meter doet hij, de man die zich focust op 5 en 10 kilometer, feitelijk niks, maar dat lijkt juist te leiden tot een betere uitvoering van de uiterst lastige schaatsmijl. Kemkers zegt dat de gehaaste uitvoering van de laatste jaren improductief was. Kramer moet de 1.500 'beheersbaar bezeten' rijden, zo leende Kemkers een citaat van assistent Kuiper.


In Inzell reed Kramer met klein verval van rondetijden (van 26,7 naar 27,5 en 28,0) zijn 1.500 meter. Op die manier is hij een kracht om rekening mee te houden. Niets moet op deze afstand, alles mag. Dat staat haaks op zijn taakstelling voor de 5 en 10 kilometer, 'zijn' afstanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden