Sven keert terug in een andere wereld

Langzaam bouwde de spanning in schaatsland zich op. Snelle tijden druppelden binnen. Van Douwe, Jan, Jorrit. Van de twee Bobben. Joost kwam erbij. Koen, de snelste van vorig jaar met 6.12,20 in Calgary, die kwam er ineens achter dat-ie nog niet was geplaatst. Immers een tijd buiten Europa gereden telt niet in dat verband. Reed nog snel onder de limiet in Erfurt. Sven erbij als laatste, omgekeerde wereld. Insiders weten inmiddels waarover dit gaat; de vijf kilometer op de NK afstanden.

Het schaatsseizoen ontwaakt als altijd langzaam, de wekker staat nog in de sluimerstand. Maar ik ben al klaarwakker en ik overdrijf niet als ik, zeg velen met mij. Er dient zich een strijd aan die alle saaiklagers rond het schaatsen het zwijgen oplegt. Op veel afstanden zijn er meer kanshebbers dan ooit.

Voorheen was de 1500 meter het koningsnummer waarop sprinters met allrounders in de slag gingen, nu dient men de 5000 deze status te geven.

Dat heeft veel te maken met de omslag die de marathonschaatsers hebben gemaakt. Waar ze voorheen vooral kniezend zaten te wachten op een strenge winter met lange tochten en slechts enkelingen als Henk Angenent, Kurt Wubben en Miel Rozendaal World Cups haalden, is er nu een heel andere lichting. Gasten die veel jonger zijn bovendien. Ze trainen op een andere manier dan de vorige generaties. Op het ijs en vaak in de snelheid van de vijf kilometer.

Trainer-coach Jillert Anema heeft met zijn gedrevenheid en vakmanschap de jongens van de BAM marathonploeg het geloof gegeven dat ze de strijd niet alleen aankunnen, maar ook kunnen winnen. Bob de Vries en Jorrit Bergsma zijn nog steeds groeiende en de vreemde eend, en Oscarwinnaar, Bob de Jong had zijn beste seizoen ooit. Moeten we de huidig wereldkampioen 5 km scharen onder de langebaan- of onder de marathonrijders? Het meer van de Weissensee is te groot voor hem, maar hij voelt zich op de 5 en 10 km als een vis in het water.

De overige marathonschaatsers konden natuurlijk niet achterblijven en als bijna logisch volgen rijders uit andere ploegen zoals Joost Juffermans en Douwe de Vries. Op een deelnemersveld van 22 is nu de helft 'marathonier' van beroep. De andere helft, de langebaanschaatsers, is onderverdeeld in stayers en allrounders.

Mannen als Arjan van der Kieft, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Wouter Olde Heuvel en Renz Rotteveel. Alsof het allemaal nog niet spannend genoeg is, keert de oude kampioen terug in de snel veranderde wereld. We hebben het dan natuurlijk over Sven Kramer. Beter dan ooit, of er nog niet helemaal klaar voor. Ergens daar tussenin, neig ik te zeggen. Dat maakt het extra spannend.

Mocht de schaatssport vorig jaar (en ook in het tijdperk Sven) nog wel eens bekritiseerd worden om haar saaiheid - en moest de sport daarom veranderen - dan geven de sporters nu het juiste antwoord. Strijdbaar presenteren ze zich. Op voorhand stuk voor stuk ambitieus en als kanshebber.

Nationaal geweld waar ik naar uitkijk. Wie wordt kampioen en welke vijf mannen plaatsen zich voor de World Cups? Om zich te meten met de buitenlanders, waarvan de eerste tijden ook indrukwekkend zijn. Skobrev, Kuck, Bøkko, maar ook van verrassende, enigszins nieuwe namen als Swings, Ericsson, Geisreiter en Contin. Mijn persoonlijke voorkeur ligt natuurlijk bij Jan Blokhuijsen, Wouter Olde Heuvel en Sven Kramer.

Met het goede nieuws dat TVM nog zeker twee jaar achter ons blijft staan als ruggensteun gaan we de strijd aan. Dat de beste moge winnen!

Geert Kuiper (1960) is assistent-trainer van de TVM-ploeg en oud-topschaatser. Dit is de eerste aflevering van een serie over het schaatsseizoen 2011-2012.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden