Suu Kyi moet kiezen tussen Birma en haar zieke man

Het militaire bewind in Birma lijkt niet van zins een visum te verstrekken aan de Brit Michael Aris, de dodelijk zieke echtgenoot van oppositieleidster Aung San Suu Kyi....

Reuters en AP

Dat Suu Kyi weigert Birma te verlaten wordt bevestigd door de vice-voorzitter van haar Nationale Liga voor Democratie, Tin Oo. 'De lady werkt hard voor democratie, voor het volk en de partij. Ze maakt zich grote zorgen over haar man, maar ze zal het land nooit verlaten, omdat ze weet dat het militaire bewind haar nooit zal laten terugkeren', zei deze woensdag.

Michael Aris en Aung San Suu Kyi, die 27 jaar getrouwd zijn en twee volwassen zoons hebben, hebben elkaar voor het laatst gezien toen de oppositieleidster in de zomer van 1995 vrijkwam uit een huisarrest dat zes jaar had geduurd. Sindsdien heeft Aris geen visum meer gekregen, waarschijnlijk omdat hij een politieke verklaring van zijn vrouw het land uit had gesmokkeld.

Aris, een kenner van Tibet en het boeddhisme, geeft les aan de universiteit van Oxford. Hij heeft wel eens verteld dat Suu Kyi hem bij hun trouwen had gezegd dat als ze ooit zou moeten kiezen tussen haar land en haar gezin, Birma op de eerste plaats zou komen.

Aung San Suu Kyi is een dochter van de Birmese vrijheidsheld Aung San, de leider van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten. In 1988 kwam ze terug naar Birma om voor haar doodzieke moeder te zorgen. Toevallig waren er toen in verschillende steden acties voor democratie gaande, waarin zij al snel een leidende rol ging spelen.

Ze werd de leidster van de Nationale Liga voor Democratie. Deze partij behaalde een overweldigende zege bij de parlementsverkiezingen die het militaire bewind in 1990 liet houden. Het toen gekozen parlement is echter nooit bijeen geweest. In 1991 kreeg Aung San Suu Kyi de Nobelprijs voor Vrede.

In de Birmese media die als spreekbuis van de junta fungeren wordt de oppositieleidster al jaren verketterd als 'buitenlandse' en 'pion van het Westen'. Het bewind heeft bij wet laten vastleggen dat Birmezen die gehuwd zijn met buitenlanders niet in aanmerking kunnen komen voor enige politieke functie.

In zijn verklaring van gisteren toonde het militaire bewind zich 'diep bedroefd' over de 'uiterst ernstige' gezondheidstoestand van Michael Aris. De kans dat hij een visum voor Birma krijgt is echter uiterst klein. 'Een dergelijke reis zou zowel onverantwoord als onmenselijk zijn, en de regering is huiverig om zo'n onderneming aan te moedigen', aldus de junta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden