NieuwsMyanmar

Suu Kyi: aanpak opstand Rohingya had beter gekund

De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi vindt achteraf bezien dat haar regering de situatie rond de Rohingya-moslims in de deelstaat Rakhine beter had kunnen aanpakken. Ze ging tijdens het World Economic Forum ook in op de twee journalisten van persbureau Reuters die onlangs in Myanmar tot zeven jaar cel werden veroordeeld.

Aung San Suu Kyi in Hanoi.Beeld AP

'Er zijn natuurlijk manieren waarop, achteraf bezien, de situatie beter aangepakt had kunnen worden', zei Suu Kyi over het geweld jegens de moslimminderheid Rohingya. Ze sprak op het World Economic Forum tijdens de top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. 'Maar we geloven dat om op lange termijn veiligheid en stabiliteit te kunnen krijgen, alle partijen eerlijk moeten zijn. Wie door de wet wordt beschermd, is niet aan ons.'

Nadat regeringstroepen in Rakhine met veel geweld optraden in reactie op aanvallen van Rohingya-opstandelingen op dertig politieposten, zijn zo'n 700.000 Rohingya's de regio ontvlucht. Zij kwamen veelal terecht in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Suu Kyi kreeg kritiek omdat ze de mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-minderheid niet veroordeelde. Een VN-rapport sprak zich onlangs uit tegen zowel de legertop als de regering van Suu Kyi. De regering doet te weinig om religieuze en etnische minderheden in het land te beschermen, aldus het rapport.

Suu Kyi ging ook in op de veroordeling van twee Reuters-journalisten, Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28), vorige week. Zij kregen beiden zeven jaar gevangenisstraf. Hun straf werd wereldwijd direct veroordeeld als zowel een klap voor de persvrijheid, als de democratisering van Myanmar. Het tweetal werd opgepakt toen ze verslag deden van een bloedbad op leden van de Rohingya-minderheid. 

Volgens Suu Kyi heeft hun arrestatie en veroordeling 'niets te maken met vrijheid van meningsuiting'. Het tweetal 'is niet opgepakt omdat ze journalist zijn'. Suu Kyi haalde uit naar mensen die de gevangenschap van de twee verslaggevers zien als een aanval op de vrije pers. Ze betwijfelt of mensen het vonnis van de rechter daadwerkelijk gelezen hebben en zei dat de straf te maken had met de Official Secrets Act, die het openbaren van staatsgeheimen verbiedt. De journalisten kunnen nog in beroep, aldus Suu Kyi. 

De Myanmarese leider ligt sinds vorig jaar aanhoudend onder vuur omdat ze zich afzijdig houdt, terwijl haar regeringsleger Rohingya's onderdrukt en verjaagt. Suu Kyi won in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Die mag ze van het comité houden, maar verschillende organisaties die haar eerder hebben geëerd wegens haar werk op het gebied van de vrede, zoals de London School of Economics en de Ierse stad Dublin, hebben eerder toegekende onderscheidingen ingetrokken.

Journalisten achter de tralies

‘Vandaag is een verdrietige dag voor Myanmar, Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo en de pers wereldwijd’, reageerde Stephen Adler, hoofdredacteur van Reuters, op de veroordeling van twee journalisten. Het tweetal zelf blijft strijdlustig.

Vernietigend VN-rapport: legertop Myanmar pleegde genocide

Het leger van Myanmar heeft in 2017 duizenden leden van de islamitische Rohingya-minderheid met ‘genocidale bedoelingen’ vermoord en verkracht, en de hoogste legerleiding dient hiervoor voor de rechter te worden gebracht. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden