Sussende Rutte: EU-regels blijven onveranderd streng

De Europese begrotingsafspraken zijn afgelopen week bij de vergadering van regeringsleiders in Brussel niet versoepeld, echt niet. Met die boodschap probeerde de premier de zorgen weg te nemen bij oppositiepartijen CDA, D66 en SGP. Onder meer dankzij Nederland is een afzwakking van het stabiliteits- en groeipact voorkomen, zei hij in reactie op Kamervragen van VVD'er Mark Verheijen.

Premier Rutte tijdens veteranendag op het Malieveld. Hij zondert zich even af voor een telefoongesprek. Beeld anp

Nu de economie enigszins aantrekt, maar de werkgelegenheid nog achterblijft, is het denken over de strenge begrotingsregels onder de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten ietwat veranderd. Met het gloren van de economische zon aan de horizon zouden de begrotingsregels wel wat gevierd mogen worden, meenden verschillende zuidelijke lidstaten. Onder meer Nederland en Duitsland verzetten zich echter eind vorige week tegen flexibilisering van de regels, zei Rutte vandaag in de Kamer.

Rutte: 'Er is nergens ruimte gecreëerd om het stabiliteits- en groeipact op te rekken.' Wel is in de slotverklaring van de regeringsleiders opgenomen dat de lidstaten optimaal gebruik dienen te maken van de bestaande flexibiliteit in het pact. De afgelopen crisisjaren zag 'begrotingstsaar Olli Rehn' streng toe op het naleven van de regel dat het begrotingstekort niet boven de 3 procent van het bruto nationaal product mag komen. Veel landen voldeden niet aan die norm, waaronder Nederland, en moesten fors bezuinigen om de financiën op orde te krijgen.

Premier Rutte in Brussel. Beeld anp

Met de economische tegenwind in het gezicht klonk de roep om afzwakking van de drieprocentsregel steeds luider. Ook Nederlandse oppositiepartijen twijfelden aan de noodzaak van bezuinigingen. Twee jaar geleden, toen de PvdA nog in de oppositie zat, was voor die partij de 3 procent ook niet 'heilig'.

Nu juist zorgen over flexibilisering
Vandaag, in ietwat betere tijden, klonken in de Kamer vooral de zorgen van die partijen die van flexibilisering niets willen weten. Zij haakten aan op het een-tweetje tijdens het vragenuur tussen VVD-Kamerlid Verheijen en VVD-premier Rutte. Landen als Frankrijk en Italië dienen gewoon hun begroting op orde te brengen en economieën te hervormen, zo bleek uit de vragen van CDA en D66.

Geen zorgen, zei Rutte, aan de regels is niets veranderd. Het is aan de Europees commissaris om op de naleving van die regels toe te zien. En wie ziet toe op het functioneren van de commissaris? Nederland onder leiding van zijn premier. 'We zitten in een sterke coalitie met onder meer Finland en Duitsland. We hebben alle mogelijkheid om bij te sturen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden