Suspense van trage overstroming Dresden verwerkt nieuwe 'aanslag' op het centrum

Het zit de mensen die langs de Elbe wonen niet mee. De kolkende zijrivieren zijn enigszins tot rust gekomen en de schade kan worden opgenomen: huizen zijn deels weggeslagen, gevels ingeramd door boomstronken en straten vol modder en takken, een ravage of het oorlog is....

En daar komt het water opnieuw, maar nu van voren, uit de Elbe. De Tsjechische watermassa kolkt door het nauwe Elbedal Duitsland binnen en brengt de waterstand in Dresden donderdag op een recordhoogte van bijna negen meter, het niveau van de legendarische overstroming in 1845.

Delen van de stad staan opnieuw onder water. Dit keer geen plotseling natuurgeweld zoals dinsdag, maar de suspense van de langzame overstroming: het bankje waarop een halve dag eerder nog mensen zaten is onder water verdwenen, stelt Helmut Ludhardt zorgelijk vast vanaf de veranda van zijn gebarricadeerde huis in het stadsdeel Laubegast.

'We zijn tien jaar geleden begonnen. Dit huis is net twee jaar klaar', zegt hij. 'Alles hier is met veel moeite gerestaureerd.' Dat is het bittere van deze watersnood: de 'Aufbau Ost', de wonderbaarlijke herrijzenis van Oost-Duitsland, kan na deze week weer van voren aan beginnen. Zo spreken althans de politici, die het drama nu eenmaal in klinkende woorden moeten vatten.

Een straat verderop heerst een vrolijke stemming. De bewoners hebben de hele nacht zandzakken opgestapeld en vervolgens een potje skaat gespeeld. De getapte Toto werd tot koning van de straat gekozen, het buurmeisje benoemde hij tot zijn minister van Financiën.

'Galgenhumor', zegt Michael Baer. Het water stroomt nu toch tamelijk snel de gang van zijn huis binnen. Het werk is voor niets geweest. 'Bezigheidstherapie', zegt Baer, maar hij had er schik in. 'Je leert de mensen eens op een andere manier kennen, anders groet je elkaar alleen op straat.'

Hoe breng je je huis in gereedheid voor een overstroming? Baer laat de kamer van zijn dochter zien. De klerenkast is op een paar flinke balken gezet.

Een politiebusje komt aanrijden. 'Achtung! Hier spricht die Polizei!' De lacherige bewoners worden aangespoord onmiddellijk hun huizen te verlaten. Als de grote straat onder water staat, zitten ze ingesloten, waarschuwt de luidspreker.

Mevrouw Baer begint nerveus te worden. 'Straks zitten we op het dak zonder eten.' De familie gaat bij vrienden verderop logeren. Maar net als iedereen trekt ze zich niets aan van de politie en blijft gewoon in Laubegast, afgesneden van de buitenwereld. Ooit daalt het water weer en eten hebben de mensen voldoende in huis.

Het water stroom inmiddels uit putten de straat op. Zo verraderlijk begint een overstroming. In Pirna, een stadje dat bij de uitgang van het nauwe Elbedal ligt, kan het centrum alleen nog met een boot worden bevaren.

De inwoners zijn geëvacueerd en slapen met honderden tegelijk in een sporthal op de heuvel. Een 82-jarige vrouw vertelt hoe twee mensen in de kelder van haar huis door het water werden verrast. 'Ik hoorde help-geroep. Daarna was het stil. Toen de brandweer het hek open had gekregen haalde ze twee lijken naar boven'.

's Avonds staan op de brug en langs de kade in het centrum van Dresden duizenden te genieten van de absurd brede rivier. Met grote snelheid drijven bomen, ingepakte hooibalen en een ijskast voorbij. Het lijkt wel conceptuele kunst.

Het water van dinsdag wordt met grote slangen uit de kelders van het beroemde Zwinger en de Semper-Opera weggepompt. Maar op de kade stapelen jongens en meisjes alweer zandzakken op. 'Tendenz steigend', meldt de radio over het water. Snel zal duidelijk zijn of de twee gebouwen opnieuw onderlopen.

De verslaggever heeft zijn reportage net verzonden als de brandweer op de deur van zijn hotel aan de Elbe bonst. Iedereen moet het gebouw verlaten wegens overstromingsgevaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.