Susavallei verzet zich fel tegen aanleg hsl van Turijn naar Lyon

Crisisoverleg van de regering-Monti vrijdag, na bijna een week van veldslagen tussen de Italiaanse politie en actievoerders, wegblokkades en bezettingen van treinstations. Ook vandaag vinden protesten plaats in diverse steden, waaronder Rome. De demonstranten zijn faliekanttegen de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon.

AMSTERDAM - Bewoners van de pittoreske Susavallei, ten oosten van Turijn, en actievoerders van de beweging No TAV (Nee tegen de hogesnelheidslijn) verzetten zich al jaren tegen de hsl-lijn. Ze vrezen dat de door Italië en Frankrijk afgesproken Treno Alta Velocità de natuur in het Alpendal zal verwoesten. Ook zijn ze bang dat bij het boren van een ruim 50 kilometer lange tunnel schadelijke stoffen als asbest en uranium vrijkomen.

Daarnaast zou de aanleg van de hogesnelheidslijn, die in 2023 klaar zou moeten zijn, volgens tegenstanders onwenselijk zijn in deze tijden van crisis. Vorige week nog demonstreerden 75 duizend mensen tegen het 22 miljard euro kostende project, dat deels wordt gefinancierd uit Europese subsidies. Ook 24 burgemeesters uit de Susavallei hebben opgeroepen de hsl af te blazen.

'Nationaal belang'

De regering houdt vast aan de hsl tussen Turijn en Lyon. Volgens minister Cancellieri van Binnenlandse Zaken is het project 'van nationaal belang, voor deze en volgende generaties'. De 260 kilometer lange treinverbinding zou de reistijd tussen Parijs en Milaan van 7 naar 4 uur verkorten.

In een reactie op het steeds grimmiger protest waarschuwde Cancellieri voor een terugkeer van de beruchte 'anni di piombo' ('loden jaren'). Een verwijzing naar de jaren zeventig, toen straatterreur en aanslagen de Italianen in hun greep hielden. De woorden van de minister gingen verloren in wolken van traangas, brandende autobanden en stenenregens bij confrontaties tussen actievoerders en politie. Dertig agenten en honderd demonstranten raakten gewond.

De meeste aandacht ging uit naar Luca Abbà, een boer in de Susavallei en een van de leiders van No TAV. Hij raakte zwaargewond na een stroomstoot en een val van tien meter hoogte uit een hoogspanningsmast. Abbà was in de mast geklommen toen de politie wilde overgaan tot ontruiming van een protestkamp op door No TAV opgekocht land.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden