Surviving the Tsunami, Ad Visser en Bob Marley

De 8 interessantste programma's dit weekend, van Bob Marley op NPO 3 tot het Franse chanson op BBC 4.

Joris Henquet en Mirjam Bosgraaf
null Beeld Graham Wiltshire / Getty
Beeld Graham Wiltshire / Getty

1. Surviving the tsunami - My atomic aunt

Als kind ging cineast Kyoko Miyakes zomers logeren bij tante Kuniko in Namie aan zee. De mooiste plek op aarde, zei tante altijd. Maar Namie ligt naast de kerncentrale van Fukushima. En alle inwoners werden geëvacueerd na de ramp in 2011. Tante, die eigenaar was van een bruiloftsfeestzaal, een begrafenisonderneming én een bakkerij, zit nu in een tijdelijk huisje werkloos af te wachten tot ze terug kan naar de mooiste plek.

Eerst is er nog iets van optimistische berusting. Als oom en tante een paar maanden na de kernramp - in witte pakken - gaan kijken hoe de zaken erbij staan in Namie, moeten ze zelfs lachen om de beschimmelde profiteroles in de haastig achtergelaten bakkerij. 'Die kunnen we altijd nog als blauwe kaas verkopen.' Maar als de tijd verstrijkt en de kans op terugkeer naar Namie kleiner wordt, begint de vertwijfeling van tante Kuniko. Had ze zich niet veel feller moeten verzetten tegen haar 'absoluut veilige' buur, de kerncentrale?
Zaterdag, Canvas, 15.50 uur

2. Smaakmakers: Ad visser

Goeie popverhalen staan er in Strange days, Ad Vissers wilde biografie over de jaren zestig en zeventig. Over melkflessen vol LSD, het klokkenspel van Demis Roussos, jammen met de Bee Gees en de basiswet van televisie: waarom makkelijk doen als het moeilijk kan. En hoe de Beach Boys op bezoek bij Toppop in een orgie terechtkwamen en dat aan al hun popvrienden vertelden. Daarna was het vreemd genoeg heel makkelijk om popsterren voor Toppop te strikken. Visser vertelt alles in een gesprek van een uur op NPO Cultura.
Zaterdag, NPO Cultura, 20.30 uur

Ad Visser Beeld ANP
Ad VisserBeeld ANP

3. 3Doc: Marley

In deze documentaire van Kevin Macdonald uit 2012 wordt het complete levensverhaal van Bob Marley (1945-1981) verteld. Aan bod komen de muzikant, de rasta, de revolutionair, de legende, maar vooral ook zijn persoonlijke leven. Marleys bandleden, vrienden, zijn vrouwen en kinderen vertellen over de jaren zestig en zeventig, toen Marley leefde in Trenchtown, een wijk van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Dit was de plek waar de reggae aan z'n opmars begon, vertelt Marleys bandlid Neville 'Bunny' Livingston. Muziek was voor Marley de enige weg om met schone handen aan de armoede van Trenchtown te ontsnappen. Het zou uiteindelijk allemaal leiden tot de oprichting van de band The Wailers en tot wereldhits als No Woman, No Cry en I Shot the Sheriff.
Zaterdag NPO 3, 22.35 uur

4. Podium Witteman

Voor de laatste aflevering van het seizoen heeft huispianist Mike Boddé de line-up mogen samenstellen. Hij nodigde de Duitse stercellist Daniel Müller-Schott uit, die Boddés favoriete stuk van Rachmaninov zal spelen. Ook mondharmonica-speler Hermine Deurloo (bekend van het muziekje van de UNOX-reclame), pianist Thomas Beijer en zangeres Lillian Vieira zijn te gast in de studio. Tot slot komt pianist Louis van Dijk langs. Hij is een van Boddés grote helden en samen zullen ze improviseren ze op Bach.
Zondag, NPO 2, 17.10 uur

Paul Witteman. Beeld ANP
Paul Witteman.Beeld ANP

5. Focus: allergieën

Het aantal allergieën in de westerse wereld is de afgelopen tientallen jaren dramatisch toegenomen. Hooikoorts, astma, voedselallergie. Zijn we te schoon gaan leven?

Deze aflevering van (oorspronkelijk) BBC's Horizon suggereert dat er andere oorzaken zijn. De keizersnee bijvoorbeeld. Baby's die met een keizersnee worden geboren, krijgen niet dat hele setje goeie bacteriën mee dat vaginaal geboren baby's wel meekrijgen. Twee gezinnen met allergische kinderen worden in deze uitzending getest. Op huisstof, microben op hun huid, op alles. Dan blijkt dat de allergische kinderen een compleet andere darmflora hebben dan hun ouders en broertjes en zusjes.
Zondag, NPO 2, 19.15 uur

6. Geld stinkt niet

Aan de overname van ABN Amro door de Nederlandse staat gingen in september 2008 moeizame en zenuwslopende onderhandelingen vooraf. Onder zware tijdsdruk moest de Nederlandse regering onderhandelen met de Belgen om ABN Amro van de ondergang te redden. Het was een strijd vol botsende ego's, machtsspelletjes en cultuurverschillen, die vanuit Nederland de codenaam 'Pecunia non olet' ('geld stinkt niet') kreeg.

In deze documentaire blikken de Nederlandse en Belgische onderhandelaars voor het eerst terug op de onderhandelingen. Aan het woord komen onder anderen Yves Leterme (oud-premier van België), Luc Coene (directeur Nationale Bank van België), Bernard ter Haar (de onderhandelaar namens Nederland bij de overname van ABN Amro) en Jan de Wit (voorzitter parlementaire commissie over de kredietcrisis).
Zondag, NPO 2, 21.10 uur

7. In Italië

Begin van seizoen twee van de Britse reisreportagereeks (bij de BBC Italy Unpacked geheten) waarin kunstcriticus Andrew Graham-Dixon en chef-kok Giorgio Locatelli langs de westkust van Italië trekken. Tijdens die reis hebben zij oog voor zowel cultuur als gastronomie. Hun avontuur begint in Ligurië, een regio die begrensd wordt door bergen en de prachtige rotsachtige kustlijn die een inspiratiebron was voor vele Engelse romantische dichters. Het Britse duo bezoekt de barokke paleizen van de Ligurische hoofdstad Genua en reist verder naar Cinque Terre, een ruige kustlijn met een nationaal park en vijf pittoreske stadjes die tegen de rotswand gebouwd zijn.
Zondag, Eén, 22.15 uur

8. Je t'aime - the story of french song with Petula Clark

'Ik wil mensen laten huilen, zelfs als ze me niet verstaan', zei de Franse chansonnière Edith Piaf. Petula Clark presenteert Je t'aime, een Engels programma over het Franse chanson, waar, zegt de BBC-aankondiging, de Britten weinig kaas van hebben gegeten. Ook al nam hun eigen Marc - Soft Cell - Almond een heel Jacques Brelalbum op.

Je t'aime wil het geheim ontrafelen van de lyrische kracht van Charles Aznavour, Juliette Greco, en Jane Birkin en trouwens ook van het contemporaine Franstalige repertoire: Zaz, Stromae, Têtes Raides.
Zondag, BBC 4, 00.30 uur

Edith Piaf. Beeld ANP
Edith Piaf.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden