Surprise

Het woord 'Sinterklaasstorm' viel de hele dag, zei Annechien Steenhuizen in het NOS-Journaal. Dat moet vooral op de eigen redactievloer zijn geweest en op die van andere media. Daar zouden ze uitpakken. Operatie Code Oranje - leve het nieuws dat zich van tevoren aandient per persbericht van het KNMI, liefst volgens vaste patronen.


En dus stonden ze er weer, in hun windjacks met volle storm in de microfoon.


In EenVandaag live verbinding met onze verslaggeefster ter plekke, Jildou van Opzeeland bij de haven van IJmuiden. Er was beeld. Bas van Werven sprak haar toe vanuit de behaaglijke studio: 'Ik zie het aan je haar, het waait nog steeds!'


Dat kon Jildou bevestigen. Er was onweer geweest, het had gebliksemd.


Antoin Peeters mocht eropuit voor RTL Nieuws: naar de Neeltje Jans. De Oosterscheldekering. Alwaar hij zijn collega van de NOS tegen het lijf moet zijn gelopen. Hij leek zich live, haaks tegen de wind, te beklagen over de schrijnende omstandigheden waaronder hij zijn nobele werk moest doen. 'Het begint te hagelen, en het licht valt uit!'


Het zijn dagen waarop elke nieuwsrubriek er hetzelfde uitziet, geen moment word je verrast. Je kunt er de klok op gelijk zetten. De gestrande reizigers op de NS-stations. De vrouw moest nog naar Deventer, maar hoe, dat wist ze ook niet meer. De man op weg naar Steenwijk - dat had-ie gedroomd.


NOS-verslaggever Kees van Dam in een regenachtig Leeuwarden, die toch echt wel een 'serieuze calamiteit met de treinen in het noorden' had gesignaleerd, maar gelukkig: 'Langzamerhand begint de zaak weer op gang te komen'.


Niet verwonderlijk dus dat zo'n mediastorm inmiddels succesvol en doeltreffend wordt gepersifleerd door LuckyTV, waar het rampgebied als een soort eigen Filipijnen onder pianomuziek vanuit de lucht was gefilmd, de daken en straten beschilderd met de kreten 'Help us!'


Tot de vaste folklore hoort al enige jaren Paul de Leeuw met zijn Sinterklaasuitzending, een alternatieve pakjesavond.


Om niet al te duidelijke redenen trad opnieuw niet de televisie-Sinterklaas (Stefan de Walle) aan, maar een hulpsinterklaas die verdacht veel deed denken aan Hans Kesting. Die Sinterklaas moest het zonder zijn gekleurde personeel stellen, vanwege het stormachtige jaar dat het was. Hoe hij de discussie zelf had ervaren? 'Een beetje zwart- wit'.


Dolle boel weer: ereplaatsen op de tribune voor gasten met een geestelijke beperking, pakjes voor iedereen (Nel, die geen geld had om een cadeautje te kopen voor een andere gast, deed maar wat blij met haar net ontvangen boek 'Als meedoen pijn doet' - Affectief burgerschap in de wijk), verbinding met het nieuwbakken camp-fenomeen Roy Donders, bioloog Freek Vonk met een streepstaartslang om zijn nek, een comeback van de zussen Maywood die hun hit (1981) Rio wat onvast (het zal de storm zijn) nieuw leven hoopten in te blazen.


In DWDD moest Martin Simek een paar maal uitleggen waarom een getoonde cartoon van hem (net gebundeld) geestig was. Daarbij gebeurde het zomaar ineens dat tafeldame Dieuwertje Blok, de vaste pilaar waarop het heiligdom van Sinterklaas rust, hardop de tekst van een cartoon oplas en daarbij noodgedwongen (maar ook ongedwongen) het woord 'kutje' in de mond nam.


Toch nog een surprise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.