ReportageDemonstratie Paramaribo

Surinamers zijn ‘plundering’ door regering-Bouterse beu

Duizenden Surinamers hebben maandag deelgenomen aan een ‘volksprotest’ op het Onafhankelijkheidsplein van de hoofdstad Paramaribo. Het ongenoegen richtte zich vooral tegen het vermeende financiële wanbeleid van de regering van president Desi Bouterse, waardoor de kosten van het levensonderhoud enorm zijn opgelopen.

Kees Broere
Demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.  Beeld Jurgen Lachman
Demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.Beeld Jurgen Lachman

De demonstratie, waarvoor officieel toestemming was verleend, was het initiatief van één persoon, de 27-jarige activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Volgens hem heeft Suriname ‘de ergste regering’ uit zijn geschiedenis. Opvallend was dat bijna tweehonderd bedrijven en instellingen de actie steunden. Ook leerkrachten waren van de partij.

Het protest vond plaats tegen de achtergrond van een bankschandaal, dat doorwerkt in de alledaagse levens van de circa 600 duizend Surinaamse burgers. Het betreft de perikelen rond de Centrale Bank van het land, waar zo’n honderd miljoen euro aan kasreserves van particuliere banken zijn verdwenen.

De oud-gouverneur van de Centrale Bank, Robert van Trikt, zit vast op verdenking van fraude. Maar volgens critici van de regering-Bouterse zitten de werkelijke schuldigen bij de NDP, de Surinaamse regeringspartij. De NDP zou ‘alles uit de kas’ willen halen, om in mei dit jaar een verkiezingsoverwinning en daarmee een derde termijn van Bouterse mogelijk te maken.

Meer onvrede

‘Er is geld gejat van de bevolking’, zo vatte Steven Coutinho de zaak eerder in een radio-interview samen. Coutinho is de directeur van De Surinaamsche Bank, de grootste particuliere bank van het land. Dat besef leidt ook onder de bevolking tot steeds meer onvrede.

De zaak staat niet op zichzelf. Het economische en monetaire beleid van de regering-Bouterse heeft ook op andere terreinen tot problemen geleid. Op de internationale geldmarkt heeft Suriname bij kredietbeoordelaars een zogeheten junkstatus. De deviezenreserve zou nog slechts een maand aan import dekken. Ook heeft het land zich steeds dieper in de schulden gestoken.

In totaal heeft het betrekkelijk kleine Suriname zo’n 2,5 miljard euro aan leningen uitstaan. De terugbetaling ervan, zo meent Winston Ramautarsing, de voorzitter van de economenvereniging, zal de komende jaren de financiële bestedingsruimte van Suriname zwaar beperken. Dat geldt zelfs als het land, mogelijk over vijf jaar, het eerste geld ziet binnenkomen uit de oliebronnen die voor de kust zijn aangeboord.

Door alle financiële en politieke onrust is de waarde van de munt, de Surinaamse dollar, de afgelopen weken met circa 10 procent afgenomen. De vrees bij veel burgers is dat dit zal leiden tot een verdere stijging van de prijzen in de winkels, terwijl de salarissen er niet of veel te weinig op vooruitgaan.

Strijd aangaan

‘De mensen zijn gepikeerd en boos omdat ze nauwelijks kunnen rondkomen’, zo verklaarde maandag Robby Naarendorp van de vakbondsfederatie C-47. ‘Iedereen wilde wat doen, slechts één kleine oproep heeft zoveel mensen op de been gebracht. Dat geeft aan dat de mensen al lang moe waren van de situatie. De mensen zijn bereid de strijd aan te gaan. Ik hoop dat de politiek dit begrijpt.’

Stephano Biervliet, de initiatiefnemer van de demonstratie op het zo goed als volledig gevulde Onafhankelijkheidsplein, riep de betogers op niet al hun gram te richten op mensen die eerder voor de NDP van Bouterse hebben gekozen. ‘Het is onze taak als Surinamer en als burger om er te zijn voor onze medemens’, zei hij. Daarnaast wees hij er nog eens op hoe het huidige regeringsbeleid de bevolking onder steeds grotere druk zet. ‘We worden van alle kanten geplunderd.’

Hoewel de demonstratie niet als een protest van de politieke oppositiepartijen was gepland, waren deze wel aanwezig. Het Surinaamse medium De Ware Tijd berichtte in zijn live-blog over een vertegenwoordiger van de politieke partij NPS, volgens wie de regering moet begrijpen dat zij de steun van de bevolking is kwijtgeraakt.

President Desi Bouterse heeft op dergelijke opvattingen steeds schamper gereageerd. Volgende week maandag hoopt hij zijn aanhang op de been te krijgen.

‘Een volk dat ‘wat jij kan kunnen wij ook’ zegt. Dat zich niet langer bang laat maken. En dat gaat terug hacken. Dat is hoopgevend. En hartverwarmend’, schrijft Sheila Sitalsing over het protest in Paramaribo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden