Suriname voelt zich doelwit lastercampagne

Suriname beschuldigt Nederlandse media en politici ervan de regering-Wijdenbosch met opzet in een kwaad daglicht te stellen. Met publicaties en uitspraken 'die niet als vleiend' kunnnen worden aangemerkt, wordt geprobeerd te voorkomen dat het nieuwe paarse kabinet de betrekkingen met Paramaribo herstelt....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De ambassade reageerde op een bericht in het dagblad Trouw, waarin gisteren melding werd gemaakt van een white paper met de titel Surinam under Dutch Attack. In dat niet ondertekende stuk wordt Nederland beschuldigd van neokolonialisme.

'Nederland ziet zichzelf als mede-eigenaar van het Amazone-gebied. Daarom voert het een irrationele strijd tegen de leider Bouterse. Hij moet ten koste van alles als de verpersoonlijking van de duivel naar voren worden gebracht, zodat het proces van herkolonisatie van start kan gaan', aldus het stuk. Verder worden allerlei feiten verdraaid of verkeerd weergegeven. Zo wordt Nederland ervan beticht medeschuldig te zijn aan de decembermoorden van 1982.

In de verklaring ontkent de Surinaamse ambassadeur dat het white paper een regeringsstuk is en dat er opdracht is gegeven het stuk via vertegenwoordigingen in het buitenland te verspreiden. Volgens de ambassadeur wordt ruchtbaarheid aan het stuk gegeven om te voorkomen dat de betrekkingen tussen het nieuwe Nederlandse kabinet en de regering-Wijdenbosch worden hersteld.

'De ambassade betreurt het dat uitgerekend aan de vooravond van het aantreden van een nieuw regeerteam in Nederland, waarbij de relatie Suriname-Nederland een nieuw en schoon hoofdstuk kan worden geschreven in het kader van het te voeren topoverleg, gepoogd wordt om de regering-Wijdenbosch wederom in een kwaad daglicht te stellen.'

Volgens een woordvoerder is het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag sinds het najaar 1997 op de hoogte van het white paper. Het duikt geregeld op in Afrika en de Cariben, aldus Buitenlandse Zaken. De ambassadeur in Paramaribo, baron Van Heemstra, heeft destijds al laten weten het stuk 'beneden peil' te vinden.

Dat vindt minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken ook, zegt de woordvoerder. Maar eind vorig jaar is Buitenlandse Zaken door Paramaribo te verstaan gegeven dat het niet om een regeringsstuk gaat, dus heeft Van Mierlo 'geen enkele behoefte om er op terug te komen'.

Daarom zal Van Mierlo niet ingaan op de eis van VVD-Kamerlid Weisglas om de Surinaamse ambassadeur op het matje te roepen en excuses te eisen. PvdA en D66 zijn het daarmee eens. PvdA-woordvoerder Koenders noemt het een 'schotschrift'. Hoekema (D66) spreekt van een 'krankzinnig' stuk. Door de ambassadeur op het matje te roepen krijgt het white paper volgens PvdA en D66 een betekenis die het niet verdient.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden