Suriname verrast door breuk tussen Bouterse en zijn makker Abrahams

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft vriend en vijand verrast door zijn vertrouweling Ramon Abrahams te ontslaan. De onaantastbare geachte Abrahams, architect van Bouterses verkiezingsoverwinning in 2010, was een van de meest omstreden ministers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - Abrahams kreeg tijdens een onderhoud met Bouterse te horen dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Sinds zijn aantreden op Openbare Werken werd hij beschuldigd van geldverspilling en het gunnen van opdrachten aan vrienden en familie.

De plotselinge breuk tussen de twee oud-militairen en hechte vrienden sloeg in Suriname dinsdag in als een bom. Het tweetal kent elkaar al 33 jaar. De berechting van Abrahams en twee andere leden van de militaire vakbond Bomika leidde op 25 februari 1980 tot de sergeantencoup van Bouterse.

Behalve de NDP, waarvan Abrahams de tweede man is, werd ook de oppositie volledig verrast door het ontslag. 'Desi Bouterse is begonnen om ook zijn eigen mensen op te eten', zegt oppositie-parlementariër Winston Jessurun (DA91). 'Hij probeert het vege lijf te redden. Maar als iemand de hoofdverantwoordelijke is, dan is het de president.'

Geruchten over de breuk deden al een week de ronde in Paramaribo. Maar omdat Bouterse de minister al drie jaar de hand boven het hoofd hield, reageerden veel parlementariërs afwachtend. Met het ministerschap beloonde Bouterse in 2010 Abrahams voor diens jarenlange trouw. Abrahams speelde ook een cruciale rol bij de vorming van de coalitie met twee van Bouterses aartsvijanden, Brunswijk en Somohardjo.

Bouterse verdedigde Abrahams al direct na zijn aantreden toen bleek dat de minister zijn werkkamer voor ongeveer 160 duizend euro had laten verbouwen. Daarna bracht de oppositie een reeks gegunde opdrachten naar buiten aan familieleden van Abrahams. Zo kreeg een bedrijf geleid door de dochter van Abrahams 1,6 miljoen euro voor 'ingenieurs-en advieswerkzaamheden'. Tegen de regels in, vond er geen openbare aanbesteding plaats. Volgens de oppositie werd er voor zo'n 75 miljoen euro ondershands gegund onder Abrahams.

'Hij is een harde werker', zegt NDP-voorman Charles Pahlad, die als enige aanwezig was bij het onderhoud tussen Abrahams en Bouterse. 'Maar iedereen in het land praat over de beschuldigingen. Abrahams heeft rustig tegen de president gezegd: dan dien ik morgen mijn ontslag in.'

Pahlad ontkent dat het ontslag een breuk is tussen beiden. Ook een andere omstreden minister werd later door Bouterse ontslagen. Pahlad: 'Abrahams gaat gewoon door binnen de NDP. Er waren geen spanningen tijdens het gesprek tussen beiden.' Parlementslid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat Bouterse nieuwe verkiezingen moet uitschrijven. Jogi: 'Bijna de helft van het kabinet is al vervangen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden