Suriname tekent overeenkomst over rechtshulp

President Venetiaan van Suriname zal het rechtshulpverdrag met Nederland ondertekenen dat ruim een jaar geleden door de parlementen van beide landen is aanvaard....

JEROEN TROMMELEN

Van onze verslaggever

Jeroen Trommelen

AMSTERDAM

De formele afwikkeling van het rechtshulpverdrag is vorig jaar blijven steken op de ontbrekende handtekening van Venetiaan. Maandagochtend reageerde deze uiteindelijk positief op een 'dringend en persoonlijk verzoek' van Van Mierlo het verdrag te bekrachtigen. De stap wordt gezien als een bijdrage aan een meer ontspannen verhouding tussen de twee landen.

De reis van Van Mierlo stond geheel in het teken van verbetering van de betrekkingen, die onder druk staan van de gedeeltelijke bevriezing van ontwikkelingsgeld voor Suriname. Nederland wil dat eerst een begin wordt gemaakt met sanering van de economie. Daartoe moet Suriname onder meer adviezen opvolgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Naar aanleiding van het bezoek van de minister zal Suriname zich opnieuw buigen over het Nederlandse verzoek in zee te gaan met het IMF. In ruil voor deze toezegging opende Van Mierlo de mogelijkheid om op korte termijn kansrijke particuliere investeringsprojecten in Suriname te steunen. Op beide punten zaten de onderhandelingen geruime tijd vast.

Elf maanden geleden bracht minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking al een akkoord tot stand tussen het IMF en de Surinaamse ministers van Buitenlandse Zaken en van Ontwikkeling. Hierin werd afgesproken dat het IMF elke drie maanden de ontwikkeling van de Surinaamse economie zal beoordelen en toetsen aan het structureel aanpassingsplan van Suriname. Het IMF zou 'suggesties' doen voor verdere verbeteringen.

Nederland zou de kosten van de verbeteringen betalen uit de 850 miljoen gulden die het land volgens het Ontwikkelingsverdrag te goed heeft. De overeenkomst werd echter een maand later door de Surinaamse regering getorpedeerd. Bij nader inzien zouden de voorwaarden die het IMF stelt, te streng zijn.

Volgens Van Mierlo lijkt de impasse hierover tijdens zijn bezoek doorbroken. Hij vergeleek de kwestie met die van de waterverdragen tussen Nederland en België. 'Die zat ook jaren vast omdat de ene kwestie onlosmakelijk met de andere werd verbonden. Toen ze eenmaal werden losgekoppeld, waren beide zaken in korte tijd geregeld.'

Over de nieuwe kredieten aan Surinaamse bedrijven zijn overigens geen concrete afspraken gemaakt. Binnen enkele weken zal Suriname projecten voorleggen 'waarvan het succes als het ware al vast staat', aldus Van Mierlo. Binnen dezelfde termijn hoopt hij iets te vernemen over Suriname's gang naar het IMF, die tot dusver met name door president Venetiaan wordt tegengehouden.

Van Mierlo wil niet reageren op de terugkeer van oud-legerleider Desi Bouterse in de Surinaamse politiek. Voor de verkiezingen van voorjaar 1996 stuurt Bouterse aan op een brede coalitie van Surinaamse partijen waarin hijzelf een belangrijke positie wil hebben, zei hij vorige week. Minister Pronk heeft samenwerking met Bouterse eind vorig jaar al uitgesloten.

Van Mierlo doet dat niet. 'Er is nog anderhalf jaar om te voorkomen dat de Surinaamse kiezers hun stem geven aan niet-democratische krachten. Dat zou worden veroorzaakt door armoede en een niet goed functionerende democratie. Men kan onvrede daarover op een bizarre manier tot uitdrukking brengen, maar het heeft geen zin daarop te anticiperen.'

Ook over de 'suppletieregeling' voor Surinaamse militairen zijn tijdens het bezoek geen definitieve afspraken gemaakt. Van Mierlo heeft met drie officieren gesproken die bij de onafhankelijkheid in 1975 zijn overstapt van het Nederlandse naar het Surinaamse leger. Zij maken aanspraak op de financiële compensatie die daarover was afgesproken, maar is afgeschaft na de decembermoorden in 1982.

Negentien van de veertig betrokken militairen spanden een rechtszaak aan tegen het ministerie van Defensie om alsnog het geld te krijgen. Zij werden door de Centrale Raad van Beroep in Utrecht in het ongelijk gesteld. De toenmalige minister Ter Beek zegde alsnog een oplossing toe Volgens Van Mierlo wordt de kwestie mogelijk binnen enkele weken afgerond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden