'Suriname pakt drugs- en illegale deviezenhandel aan'

Suriname gaat de handel in drugs en de illegale deviezenhandel keihard aanpakken. De Surinaamse regering voert vandaag maatregelen in die die handel moeten uitroeien....

Van onze verslaggeefster

Hij zei dat het beleid binnen 48 uur wordt gericht op het veiligstellen van primaire levensbehoeften. De maatregelen, zoals het onmiddellijk versterken van grensposten en het instellen van 'alle mogelijke voorzieningen op bestuurlijk en justitieel vlak' om 'illegale praktijken' tegen te gaan, worden binnen twee weken nader omschreven en krijgen een structureel karakter, aldus Wijdenbosch.

Op die manier wil de Surinaamse regering de financieel-economische situatie, die in de afgelopen dagen snel verslechterde, normaliseren.

De Surinaamse wisselkoers steeg de afgelopen dagen dramatisch. Voor een Amerikaanse dollar moesten zaterdag 2200 Surinaamse guldens worden neergeteld. Daardoor zijn de prijzen van de noodzakelijke levensmiddelen schrikbarend omhooggeschoten, en in sommige gevallen zelfs verdubbeld.

De sterke prijsstijging zou onder meer te wijten zijn aan de vangst van een uit Suriname afkomstige partij van 700 kilo cocaïne op Schiphol. Volgens de Surinaamse regering wakkeren drugshandelaren het mechanisme aan dat de wisselkoersen omhoog jaagt.

Wijdenbosch zei begrip te hebben voor de 'moeilijke financiële situatie waarin velen van u zijn komen te verkeren'. Hij adviseerde de Surinaamse burgers niet naar de zwarte markt te gaan als zij hun geld willen omzetten in deviezen. Ook verzocht hij hun met klem geen hamstervoorraden aan te leggen om de druk op de deviezen te temperen.

Volgens R. Venetiaan, ex-president en voorzitter van de Nationale Partij Suriname, is de Surinaamse staatskas 'leger dan leeg'. 'De regering is bezig geld uit te geven dat ze niet meer heeft.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden