Suriname krijgt weer ontwikkelingshulp

Nederland zal de ontwikkelingshulp aan Suriname hervatten. Dat is de uitkomst van overleg tussen minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking en haar Surinaamse collega Raghoebarsing....

Van onze verslaggever

Na een jarenlange bevriezing van de hulp, op enkele bescheiden bedragen na, heeft Herfkens donderdag ruim 500 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor zes sectoren: onderwijs, volkshuisvesting, landbouw, gezondheidszorg, milieu en goed bestuur. Suriname heeft die keuze gemaakt.

Aanvankelijk wilde Herfkens het geld dat Suriname nog te goed heeft van Nederland, slechts aan twee of drie sectoren besteden. Daartegen protesteerde Suriname fel. De partijen waren verdeeld over de besteding.

Den Haag staat nu ook garant voor een bedrag van 390 miljoen waarmee de vroegere kolonie in Nederland nieuwe leningen kan sluiten tegen gunstige voorwaarden.

Minister Raghoebarsing legde een rechtstreeks verband tussen de miljoenen-injectie en het democratisch gehalte van zijn land. 'Democratie op de lege maag gaat slecht. De stabiliteit in Suriname is broos.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden