Suriname kan miljarden verdienen aan schoon water

Suriname zit aan de grond. President Bouterse moet bezuinigen op salarissen en andere overheidsuitgaven. Wat zou het land uit de brand kunnen helpen? Water.

Tropisch regenwoud in Suriname. Beeld thinkstock

Valt daar dan wat aan te verdienen?

Sterker nog: schoon, zoet water zou het belangrijkste exportproduct kunnen worden van Suriname. Voor grote delen van de wereld geldt het opdrogen van de watervoorziening voor de bevolking, mede als gevolg van de klimaatverandering, als een van de grootste bedreigingen van de komende eeuw.

Waarom zou juist Suriname daarvan kunnen profiteren?

Water is er in overvloed in de regenwouden. Het meeste water is in het zuiden van het land, dat zeer dun is bevolkt met vaak traditioneel levende gemeenschappen en dat een en al natuurschoon is. Duurzame waterwinning die ook geld voor de natuur oplevert: win-win.

Cijfers graag.

Die staan op de site van Suriname conservation: voor elke inwoner is jaarlijks 228 duizend kubiek meter water beschikbaar. Veel te veel: 151 miljard kuub drinkbaar water stroomt jaarlijks ongebruikt de zee in. En dat terwijl elke kuub goed water een dollar kan opbrengen.

Dat is om van te watertanden. Waar zijn de kopers te vinden?

Bijvoorbeeld in het Caribisch gebied. Volgens de VN-voedselorganisatie FAO aan hebben Antigua, de Bahama's, Barbados, St. Kitts en Haïti bij elkaar jaarlijks een watertekort van 4,5 miljard kubieke meter. De club rekent voor: als Suriname dat exporteert, levert het 4,5 miljard dollar op en zou de Surinaamse economie met 89 procent groeien.

Klinkt toch een beetje als een fata morgana.

Dat is het niet. Al in 2006 werd een eerste haalbaarheidsstudie gedaan. In 2015 werd de haalbaarheid in een nieuw onderzoek bevestigd. Het in Zwitserland gevestigde bedrijf Amazone Resources heeft een concessie voor veertig jaar om water op te slaan en naar het buitenland te vervoeren. Het eerste watertransport naar de Cariben staat voor dit jaar gepland.

Hoe vervoer je grote hoeveelheden zoet water over zee?

Je zou denken in tankerschepen, maar Amazone Resources heeft iets nieuws bedacht: een zeppelinvormige waterzak die door een sleepboot de oceaan wordt over gesleurd. Dat zou milieuvriendelijke zijn en goedkoper. Het ziet er op een tekening op de website fantasievol en spectaculair uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden