Suriname is ideaal lagelonenland

Lage lonen, weinig cultuurverschillen en in een gunstige tijdzone gelegen: Suriname is ideaal...

Nadat het gros van alle zakenlieden de bijeenkomst verlaten had met een stapel nieuwe visitekaartjes, vallen twee fors gebouwde Surinaamse mannen elkaar in de armen. Blijdschap overheerst bij de heren vanwege wederom een succesvolle promotie van hun geboorteland. Het seminar, genaamd ‘offshore outsourcing naar Suriname’, ging over de voordelen van het overplaatsten van Nederlandse bedrijfsonderdelen naar het Zuid-Amerikaanse land.

De een is Dennis Lapar (58), een pionier op het gebied van offshoring naar Suriname. De ander is Jimmy Bousaid (52), directeur van de op een na grootste bank van Suriname. De twee vrienden zetten zich in om de werkgelegenheid in Suriname te vergroten. Hakrinbankdirecteur Bousaid helpt Nederlandse bedrijven met kredieten en bankzaken.

Lapar is de organisator van het seminar en probeert al jaren Nederlandse bedrijven over te halen hun (voornamelijk) bel- en administratiewerkzaamheden te verplaatsen naar zijn moederland Suriname.

‘Twee jaar organiseer ik nu deze seminars. De interesse groeit elk jaar en ik merk dat steeds meer bedrijven gedetailleerde informatie willen over offshoring naar Suriname’, zegt de gepensioneerde ABN Amro-econoom. Volgens Bousaid kloppen buitenlandse bedrijven vaker bij zijn bank aan.

‘Ik ben met drie grote Nederlandse partijen in gesprek, die in Suriname willen investeren. Dat komt vooral doordat het investeringsklimaat de laatste jaren sterk is verbeterd’, aldus Bousaid, die weigert te zeggen om welke bedrijven het gaat.

Loonkosten de helft lager
Het grootste voordeel zijn de lage loonkosten, die gemiddeld de helft lager zijn dan in Nederland. ‘Ga niet naar Polen of Azië. Suriname, daar is de hoogste levenskwaliteit en onze culturen sluiten goed op elkaar aan’, roept Lapar menigmaal tijdens het seminar. ‘Het tijdsverschil van vier uur in de zomer, en vijf uur in de winter verlengen de kantoortijden voor Nederlandse concerns, waardoor klanten ook ’s avonds kunnen bellen.’

Peperduur internet
Toch nemen bedrijven die willen investeren in Suriname een risico. Doordat er slechts twee glasvezelkabels liggen, is internet duur en fragiel. ‘Dat is een grote frustratie van veel bedrijven. Sommige grote firma’s betalen 7.000 euro per maand’, legt Lapar uit. Sinds een maand ligt er pas een tweede glasvezelkabel in Suriname, maar doordat twee bedrijven (Telesur en CQ-link) een monopoliepositie innemen op de internetmarkt, blijft deze volgens enkele aanwezige ondernemers ‘belachelijk’ duur.

Veel grote bedrijven als KPN, ABN Amro en UPC laten al langer werk in Suriname doen. De bijeenkomsten van Lapar werpen de meeste vruchten af bij kleine bedrijven. ‘Grote investeerders komen wel, maar vooral voor extra informatie. Kleine bedrijven baseren hun beslissing wel op deze bijeenkomsten.’ Ongeveer 1.400 arbeidsplaatsen zijn inmiddels met de bijbehorende bedrijven naar Suriname verhuisd. Lapar: ‘Vijf jaar geleden waren er slechts een paar bedrijven actief, nu al tientallen.’

Het internationale telecombedrijf Sitel laat tijdens het seminar weten serieus te overwegen werk in Suriname te laten uitvoeren. ‘Door de positieve verhalen hier komt bedrijfsoverplaatsing een stuk dichterbij’, zegt marketingmanager Loek de Wijze van Sitel.

‘De werkloosheid onder gediplomeerde jongeren is nog steeds hoog’, zegt Bousaid. ‘Toen ik samen met Dennis in Nederland studeerde, was dat ook al het probleem.’ Terwijl hij dat zegt, memoreren Bousaid en Lapar aan hun gezamenlijke tijd in Rotterdam waar hun vriendschap ontstond. ‘Dertig jaar zagen we elkaar niet. Door de seminars is onze vriendschap opgebloeid. Vroeger spraken we als twee idealisten altijd de ambitie uit terug te gaan naar Suriname, om daar de economie te gaan verbeteren’, vertelt Bousaid. ‘Dennis wilde terug, maar is nooit gegaan omdat hij hier een Surinaamse vrouw trouwde. Hij voelt zich er wel schuldig over en daarom wil hij op deze manier iets terugdoen voor de jongeren in ons moederland. Ik merk dat zijn seminars een wezenlijk verschil maken.’

KPN, Wehkamp en UPC zitten er al
De activiteiten van offshore sourcing naar Suriname worden steeds diverser. Facturering, het testen en maken van software, belastingaangiften en backoffice-activiteiten worden naast de belwerkzaamheden vaker in het Zuid-Amerikaanse land uitgevoerd.

Grote bedrijven als KPN, Wehkamp, Bol.com, ABN Amro, Ziggo, UPC Nederland en ov-chipkaart leverancier Trans Link Systems kiezen er vaker voor om hun activiteiten deels aan de andere kant van de oceaan te laten uitvoeren. Suriname kent bovendien veel jonge hogeropgeleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden