Suriname en IMF bereiken akkoord over noodsteun

President Desi Bouterse had het eerder deze week al in een persconferentie aangekondigd, maar nu is het officieel: Suriname krijgt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een noodkrediet van omgerekend bijna 425 miljoen euro. Het Zuid-Amerikaanse land bereikte daarover vrijdag overeenstemming met het fonds.

null Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

De Surinaamse economie staat zwaar onder druk door de enorme daling van de prijzen van onder meer olie en goud. Daardoor is de financiële positie van het land uitgehold en is de economie in een recessie beland. Met steunbedragen, voorschotten en leningen hoopt Boutserse dat gat in de begroting te dichten.

Volgens het IMF werkt de Surinaamse regering aan een ambitieus hervormingsprogramma. Daarbij wordt stevig het mes gezet in de overheidsuitgaven en gaat het monetaire en wisselkoersbeleid op de schop. De meest kwetsbare groepen van de bevolking worden volgens het IMF met speciale maatregelen ontzien. Suriname wist zijn tekort vorig jaar al stevig terug te dringen en wil zijn financiën dit jaar verder verbeteren, onder meer via de invoering van btw.

De steun, in de vorm van een tweejarige kredietlijn, moet nog definitief worden goedgekeurd door het bestuur van het IMF.

Valutaveilingen

Aanvankelijk eiste het IMF een inflatie van de Surinaamse dollar. Om die ingrijpende beslissing te omzeilen, begon de regering drie weken geleden met valutaveilingen waarbij Amerikaanse dollars in het openbaar worden geveild. Dat heeft de devaluatie niet gekeerd. Na de laatste veiling afgelopen dinsdag, moet voor één Amerikaanse dollar 5,78 Surinaamse dollar (SRD) worden betaald. Vijf jaar geleden was de waarde nog 2,70 SRD en afgelopen november kwam de officiële koers op 3,96 SRD.

Het verloop van de valutaveilingen lijkt op die in de vroege jaren negentig, toen hetzelfde middel werd ingezet om de Surinaamse wisselkoers te stabiliseren. Daar was in 1992 bijna 300 miljoen gulden (136 miljoen euro) ontwikkelingsgeld voor beschikbaar. Toen daarvan 66 miljoen was uitgegeven, bleek het systeem niet te werken en werden de veilingen voortijdig gestaakt. De bijbehorende economische hervormingen werden niet uitgevoerd, en van het van de markt halen van Surinaamse guldens om de geldontwaarding te beteugelen, kwam destijds nog niets terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden