Suriname devalueert lokale munt

Verwachting is dat prijzen eerste levensbehoeften zullen stijgen.

AMSTERDAM -De regering-Bouterse heeft donderdag zware economische maatregelen genomen. De Surinaamse dollar is met 20 procent gedevalueerd. Ook worden de accijnzen op alcohol en tabak met 50 procent verhoogd en stijgt de benzineprijs. Volgens de regering zijn de forse verhogingen nodig om de uitgaven van de overheid te kunnen dekken.


Zulke verregaande economische maatregelen zijn in jaren niet voorgekomen in Suriname. De regering-Venetiaan, die de afgelopen tien jaar regeerde, werd internationaal juist geprezen vanwege het economische en monetaire beleid. Volgens de Nieuw Front-oppositie bewijzen de belastingverhogingen dat Suriname onder Bouterse economisch snel in zwaar weer is gekomen.


De maatregelen leidden korte tijd tot lange rijen bij de tankstations in Paramaribo. Klanten hoopten tegen de oude prijs benzine in te slaan. Veel stations bleven echter dicht. Voor een liter benzine moet nu, mede vanwege verhoging van de overheidstoeslag op brandstof, ruim een Surinaamse dollar meer worden betaald.


Verwacht wordt dat de prijzen van brood en andere eerste levensbehoeften de komende dagen ook zullen stijgen. 'Suriname is een importland', reageerde de bekende ondernemer Conrad Issa. 'En dat betekent dat veel producten op de schappen nu duurder zullen worden.'


Vice-president Ameerali maakte de besluiten bekend nadat de vakbonden op de hoogte waren gesteld. Volgens Ameerali zijn de maatregelen nodig om een nieuw functiewaarderingssysteem voor ambtenaren, FISO, te betalen. De salarissen worden als gevolg van FISO, dat onder Venetiaan is ingevoerd, sterk verbeterd. De regering stond al sinds haar aantreden in augustus onder druk vanwege de schommelende koers van de Surinaamse munt.


Valutahandelaren en het bedrijfsleven vreesden met name dat de verkiezing van Bouterse zou leiden tot een verslechterde economische situatie. Door de devaluatie van de munt, volgt de Centrale Bank nu de koers die consumenten feitelijk al moesten betalen op de valutamarkt.


Onder de bevolking is nog altijd de vrees groot dat de overheidsuitgaven en de staatsschuld, net als onder de regering-Wijdenbosch, flink zullen stijgen. Door een aantal omstreden maatregelen, heeft de nieuwe regering die vrees nooit kunnen wegnemen.


Zo is de onvrede groot over het salaris van de Centrale Bank-president, zo'n 18 duizend euro. Ook veel adviseurs van Bouterse verdienen, zo werd onlangs bekend, fors.


Tekenend waren donderdag dan ook de afwijzende reacties op diverse radiostations. Bouterse, die al sinds zijn aantreden zegt dat de financiële situatie van het land slecht is, heeft de hoge salarissen altijd verdedigd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden