nieuws

Suriname bereikt overeenkomst met IMF voor ‘zachte lening’ van 690 miljoen dollar

Na maanden onderhandelen heeft de regering van president Chan Santokhi in Suriname donderdag een overeenkomst bereikt met het IMF, het Internationaal Monetair Fonds. De komende drie jaar kan het Zuid-Amerikaanse land 690 miljoen dollar tegemoetzien voor een economisch herstelprogramma, dat ook bedoeld is om de zwaksten te beschermen.

Kees Broere
De Surinaamse president Chan Santokhi. Beeld ANP
De Surinaamse president Chan Santokhi.Beeld ANP

Het akkoord over de zachte lening van 690 miljoen dollar, bijna 570 miljoen euro, maakt volgens de Surinaamse minister van Financiën, Armand Achaibersing, de weg vrij voor nog eens een vergelijkbaar bedrag aan ‘aanvullende financiële ondersteuning’ van organisaties als de Wereldbank en de Inter-American Development Bank. Het IMF-bestuur moet officieel nog goedkeuring geven.

De regering-Santokhi is nu zo’n tien maanden aan de macht. Bij haar aantreden, na tien jaar presidentschap van Desi Bouterse, keek de regering aan tegen een vrijwel lege staatskist en een schuld van circa 2,5 miljard dollar. Het grootste deel van dat bedrag is nergens terug te vinden in plannen voor de sociaal-economische ontwikkeling van de vroegere Nederlandse kolonie.

Met de nieuwe overeenkomst, waarvan het geld waarschijnlijk over maximaal tien jaar moet zijn terugbetaald, hoopt Santokhi die ontwikkeling eindelijk een fundament te geven. Het IMF-geld is vooral bedoeld voor een sanering van de schuld en een ‘substantiële verlaging’ van het huidige begrotingstekort. Bij dat alles moeten ‘de meest kwetsbaren in de samenleving’ worden ontzien.

Wisselkoers

Een van de belangrijkste vragen rond het IMF-akkoord is wat de ‘hervormingen’ precies gaan betekenen voor de wisselkoers van de verzwakte Surinaamse dollar, voor subsidies op zaken als brandstof, water en elektra, en voor de aanpak van de momenteel zwaar bezette, maar te weinig effectieve overheidsambtenarij. In de eerste tien regeringsmaanden heeft de ploeg van Chan Santokhi nog maar weinig successen kunnen boeken.

Daar komt bij dat Suriname net als andere landen door de covidpandemie ook economisch zwaar is getroffen. Indamming van de coronacrisis is tot nu toe zeer zwaar gebleken. Als onafhankelijk, maar relatief armlastig land heeft Suriname tot op heden ook te weinig vaccins kunnen inslaan.

Dat maakt de situatie een heel andere dan die in bijvoorbeeld de Caribische landen van het Nederlands koninkrijk, waar Nederland is bijgesprongen met vele miljoenen covidsteun en tientallen miljoenen budgetsteun. Suriname heeft na Bouterse de betrekkingen met Nederland inmiddels genormaliseerd. Op de korte termijn kan het land hulp in de covidcrisis zeer goed gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden