Surinaamse student stopt snel met studie

Bijna een op de vier Surinaamse studenten in het hoger onderwijs verlaat binnen twee jaar de opleiding. Daarmee is het zogeheten uitvalpercentage onder Surinamers het hoogste van de drie grootste minderheidsgroepen in Nederland....

Dit blijkt uit cijfers die maandag door onderzoekers van het Instituut voor Migratie en Ethnische Studies (IMES) in Rotterdam zijn gepresenteerd. Het is voor het eerst dat er uitvalpercentages voor allochtone studenten zijn berekend.

De onderzoekers hebben geen verklaring voor de hoge uitval van Surinamers. De taalachterstand is volgens M. Krul van het IMES bij Surinamers nauwelijks een onderwerp. Ook vormt de Surinaamse gemeenschap in Nederland een behoorlijke afspiegeling van de bevolking in het eigen land. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Turkse gemeenschap. Daarvan zijn veelal mensen uit lagere klassen naar Nederland gekomen.

De instroom van allochtone studenten in het hoger onderwijs groeit gestaag, blijkt uit de cijfers van het IMES-onderzoek. In 1997 begonnen bijna 3500 Marokkaanse, Turkse en Surinaamse jongeren aan een studie in het hoger onderwijs, in 1999 was de instroom gegroeid naar ruim 4300 studenten. De onderzoekers baseren zich in hun studie op cijfers uit 1997, 1998 en 1999 van de Informatie Beheer Groep, die alle gegevens van studenten bijhoudt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden