Surinaamse presidentszoon Dino Bouterse krijgt 16 jaar cel

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, Dino, is vandaag door een rechter in New York veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar en drie maanden wegens drugssmokkel en hulp aan terroristen. De straf is een zware klap voor het Surinaamse staatshoofd. De rechter achtte bewezen dat Dino vijf kilo cocaïne naar de VS smokkelde en Hezbollah-strijders hulp wilde verlenen.

Oud-legerleider Desi Bouterse in 2010 met zijn zoon Dino. Beeld Reuters/Ranu Abhelakh

Leden van de oppositie drongen meteen na de uitspraak aan op het aftreden van president Bouterse. 'De president moet nu de eer aan zichzelf houden', zegt Asis Gajadien van het oppositieblok V7. 'Hij is beschadigd. Elk publiek persoon moet van onbesproken gedrag zijn. De zoon van de president, die een officiële functie bekleedde binnen de antiterreurdienst, is in verband gebracht met én veroordeeld voor terroristische activiteiten. Treedt hij niet snel af, dan beschadigt hij ook de samenleving.' Bouterse en zijn NDP, Surinames grootste partij, wilden nog niet reageren op de pijnlijk veroordeling.

Het OM wilde eigenlijk dat Dino tot 30 jaar zou worden veroordeeld. Beide Bouterses hebben nu een zware drugsveroordeling op hun naam staan. Oud-legerleider Desi Bouterse werd in 2000 al in Den Haag bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf wegens het smokkelen van 474 kilo coke naar Nederland. Sindsdien wordt hij internationaal gezocht door Interpol. Door zijn verkiezing tot president in 2010 kan Bouterse echter niet worden aangehouden.

Dino (42), oprichter en de facto leider van Surinames antiterreureenheid CTU, zit sinds 2013 vast in New York. Hij werd gearresteerd in Panama nadat hij tijdens een undercoveroperatie van de DEA meewerkte aan drugssmokkel naar de VS. Ook toonde hij zich bereid Libanese Hezbollah-strijders onder te brengen in Suriname. Deze moesten aanslagen plegen op Amerikaanse doelen, ook in de VS. De DEA filmde zeker zeven van de ontmoetingen van Dino met informanten en agenten van de dienst.

Dino Bouterse, midden, in 2010 bij de beëdiging van zijn vader tot president van Suriname. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Bekentenis

Dino zei tegenover de rechter zich 'diep' te schamen voor wat hij allemaal van plan was te doen. 'Ik betreur wat ik heb gedaan', zei hij berouwvol tot rechter Shira Scheindlin. 'Ik schaam mij diep, diep, diep en ik neem de volle verantwoordelijkheid hiervoor. Wat ik heb gedaan, heeft niets te maken met waarvoor mijn land staat.'

Een meevaller voor Dino was dat de rechter meewoog dat hij geen notoire terrorist was. Volgens Scheindlin wilde hij alleen maar snel veel geld verdienen. Alleen al voor het leveren van een vals paspoort aan een Hezbollah-lid, zo blijkt uit de gefilmde gesprekken, zou Dino twee miljoen dollar krijgen. Volgens Dino's advocaten bewijst het voorhouden van deze 'vette worst' dat hij is uitgelokt. 'Zijn hebzucht nam de overhand', aldus de rechter vandaag.

De rechter had Dino tot een aanzienlijke hogere straf kunnen veroordelen. De presidentszoon riskeerde vanaf het begin een straf van minimaal 40 jaar tot levenslang. Vorig jaar legde Dino echter een bekentenis af waardoor de minimumstraf werd teruggebracht tot 15 jaar. Zijn drie Amerikaanse advocaten gingen akkoord met deze deal hoewel ze vanaf het begin betoogden dat hij in de val was gelokt door de DEA. Uitlokking is verboden in de VS. Ook Desi Bouterse en zijn NDP denken nog steeds dat de DEA-operatie bedoeld was om de president te beschadigen.

Maar parlementslid Ronny Asabina van de partij BEP, die korte tijd deelnam aan de regeringscoalitie, vindt dat onzin. Hij vindt ook dat de oud-bevelhebber een aftreden in overweging moet nemen. Asabina: 'Als je waarden en normen hoog hebt zitten, dan moet je dat doen. Zestien jaar is een zware straf. Maar ik vrees dat hij niet zal aftreden. Zelfs op zijn eigen kantoor zijn er mensen in dienst, onder andere oud-ministers, die eerder zijn veroordeeld door de rechter. Dino was ook eerder veroordeeld. En toch kreeg hij een functie van de president in het veiligheidsapparaat.'

Dino Bouterse komt in 2003 aan bij het gerechtsgebouw in Paramaribo. In 2005 werd hij veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens onder andere wapenhandel. Beeld ap
Desi Bouterses enige zoon onderweg naar een Amerikaanse gevangenis. Beeld U.S District Attorney

Uitlokking

De New Yorkse aanklager Preet Bharara haalde later in een verklaring nog eens flink uit naar Dino. Bharara: 'Dino Bouterse had het terrorisme moeten bestrijden. Maar in de plaats daarvan pleegde hij verraad aan zijn officiële functie en probeerde hij Hezbollah te helpen. Hij is vandaag tot een lange straf veroordeeld voor zijn afschuwelijke misdaden.'

Volgens de Surinaamse advocaat Irwin Kanhai, raadsman van de Bouterse-familie, kwam Dino in 2011 in het vizier van de DEA door een goede kennis van de presidentszoon op Aruba. Volgens Kanhai was de kennis toen zelf onderwerp van een Amerikaans drugs- en witwasonderzoek. Tegen een undercoveragent van de DEA pochte deze man dat hij de Surinaamse presidentszoon goed kende. Vanuit Suriname kon hij wel, met behulp van Dino, drugstransporten regelen naar de VS. Kanhai zegt dat daarna de 'uitlokking' is begonnen om Dino strafbare feiten te laten plegen.

Vanaf begin 2013 had Dino regelmatig gesprekken in Paramaribo met DEA-informanten die zich voordeden als leden van een Mexicaans drugskartel. Medio dat jaar vloog Dino naar Griekenland voor gesprekken met 'Hezbollah-functionarissen'. Zij waren echter ook informanten en agenten van de Amerikaanse dienst.

Openbaar aanklager Preet Bharara. Beeld Buck Ennis
Dino Bouterse werd kort na zijn arrestatie in augustus 2013 door de VS overgebracht naar New York. Hij had niet in de gaten dat hij bijna twee jaar het doelwit was van een undercoveroperatie van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. Beeld U.S District Attorney
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden