Surinaamse president negeert Nederlandse wens Venetiaan weigert bemoeienis IMF

President Venetiaan van Suriname ziet geen heil in het opvolgen van adviezen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de gezondmaking van de Surinaamse economie....

JEROEN TROMMELEN

Van onze verslaggever

Jeroen Trommelen

AMSTERDAM

Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken heeft tijdens zijn bezoek aan Paramaribo eind februari aangedrongen op gesprekken tussen Suriname en het IMF. Eerder, in maart vorig jaar, had minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking hervatting van steun aan de betalingsbalans al afhankelijk gemaakt van IMF-adviezen.

In de lang slepende kwestie leek beweging te komen na het recente bezoek van minister Van Mierlo. Hij benadrukte dat Suriname zelf een beslissing moet nemen over externe hulp bij het uitvoeren van het structureel aanpassingsplan. Het IMF heeft echter oog voor de sociale gevolgen van structurele aanpassing, zei hij.

In de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) en de hindoestaanse partij VHP, die beide deel uitmaken van de regeringscoalitie, leek de bereidheid om een IMF-toets te accepteren de laatste weken toe te nemen. Tijdens een bijeenkomst van zijn eigen partij NPS, ook partner in de coalitie, nam Venetiaan het afgelopen weekeinde daar duidelijk afstand van .

De president voelt zich gesteund door de conclusies van de Armoedeconferentie in Kopenhagen, die hij eerder deze maand heeft bijgewoond. Volgens de conferentie mag interventie van het IMF in ontwikkelingslanden in geen geval leiden tot beperking van onderwijs en gezondheidszorg - twee eisen die in Suriname overigens niet worden gesteld.

'In de hele wereld heeft het IMF problemen om zich waar te maken. Wij in Suriname hoeven niet het land te zijn waar het IMF zich komt bewijzen', aldus Venetiaan.

Suriname vreest voor een verdere toename van sociale problemen als de adviezen van het monetaire fonds worden opgevolgd. Die adviezen komen overigens in grote lijnen overeen met die van Nederland en van het Warwick Research Institute (WRI), dat heeft geholpen het Surinaamse aanpassingsplan te schrijven. Met het WRI wil Suriname wel samenwerken.

De adviezen omvatten afschaffing van subsidieregelingen waarvan zowel arm als rijk profiteert, verkleining van het overheidsapparaat, stopzetting van monetaire financiering en het gaan innen van directe en indirecte belastingen. Venetiaan: 'Er is geen technisch argument om naar het IMF te gaan. Misschien is er een politiek argument, maar ook dat kan men niet duidelijk maken. Als we het met het IMF niet eens kunnen worden over een werkbaar programma, willen wij niet op ons bord krijgen dat de besprekingen zijn mislukt.'

Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking in Den Haag heeft geen reactie op de uitlatingen van Venetiaan. Het is in afwachting van het resultaat van een officiële Surinaamse missie naar het IMF, begin dit jaar.

In januari bezochten de Surinaamse ministers Assen van Ontwikkeling, Mungra van Buitenlandse Zaken en Hildenberg van Financiën IMF-president Camdessus. Tot beleidsafspraken heeft dat niet geleid.

Bij terugkeer uit Suriname vorige maand toonde minister Van Mierlo zich optimistisch over nieuwe afspraken met Suriname, die volgens hem 'binnen enkele weken' tot resultaat zouden kunnen leiden. Die betroffen steun aan kansrijke, concrete investeringsprojecten in Suriname.

Nederland had toestemming daarvoor eerder gekoppeld aan afspraken met het IMF. Door de zaken weer los van elkaar te zien, was de sfeer volgens Van Mierlo aanzienlijk verbeterd. De betrokken investeringsplannen zijn overigens nog niet aan Nederland voorgelegd, aldus Ontwikkelingssamenwerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden