Recept

Surinaamse pompoensoufflé

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag een Surinaamse pompoensoufflé (bijgerecht voor 4 personen).

Beeld Pay-Uun Hiu

Het is opeens druk in de Surinaamse keuken. Heel lang gold het Groot Surinaams Kookboek uit 1976 van Anne Starke en Muriel Sam-Sin-Hewitt, respectievelijk directrice en lerares van de Eerste Surinaamse Huishoud- en Industrieschool, als het standaardwerk op dit terrein. Het boek is in 2009 nog een keer herdrukt, maar nu is er een geheel herziene versie met nieuwe foto's en recepten verschenen (uitgeverij Dubois, €19,95).

De namen van Starke en Sam-Sin-Hewitt zijn verdwenen. Volgens de huidige samenstelster en uitgeefster Diana Dubois is uit grondig onderzoek gebleken dat het kookboek door meer dan twee personen is samengesteld en was het ondoenlijk alle namen op het omslag te vermelden.

Tegelijkertijd is uit de nalatenschap van Sam-Sin-Hewitt Muriel's groot Surinaams Kookboek uitgebracht (Vaco Publishers, €34). Daar was ze al in 2004 mee begonnen en het manuscript was bijna af toen ze in 2011 na een aanrijding om het leven kwam.

Dat betekent dat er nu dus twee - concurrerende - grote Surinaamse kookboeken zijn. Het is moeilijk te zeggen welk boek beter is. In beide tref je de grote culturele diversiteit aan gerechten uit de melting pot die Suriname is.

Het boek van Dubois is misschien iets authentieker en traditioneler en geeft fijne degelijke huishoudschooltips. Het boek van Sam-Sin-Hewitt heeft een aantrekkelijkere en overzichtelijkere lay-out en biedt voor niet-Surinamers wat meer cultureel-historische achtergrond. Ook is er meer aandacht voor vegetariërs. Van Muriel dan maar de pompoenkaassoufflé, een bijzonder gerechtje dat het ook goed zal doen bij het kerstdiner. Helemaal als u soufflé in kleine schaaltjes bakt en serveert.

Bereiding

Schil de pompoen, haal uit het binnenste de zaden en draderige delen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.

Giet de blokjes goed af (eventueel met een zeef) en laat ze even uitdampen. Stamp ze fijn, voeg de kaas, sjalotjes en eidooier toe en maak het mengsel nog fijner met een staafmixer. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het pompoenmengsel.

Schep het geheel in een ingevette soufflévorm en bak deze 20 minuten in een voorverwarmde (180 graden) oven. Maak de oven tijdens het bakken niet open. Serveer direct.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 500 g pompoen (schoongemaakt)
- 3 sjalotjes, gesnipperd
- 50 gr kaas, geraspt
- 1 eidooier
- zout
- witte peper
- nootmuskaat
- 2 eiwitten
- boter of olie om de vorm in te vetten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.