Surinaamse politie weer in staking voor hogere lonen

De Surinaamse politie is deze week opnieuw in staking gegaan om de regering te dwingen eerder gemaakte afspraken over salarisverbetering na te komen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het personeel bij Billiton wenst een salarisverhoging van 90 procent. Vorig jaar bedroeg de salarisverhoging als gevolg van de hoge inflatie 1260 procent. De bedrijfsleiding wil deze keer niet verdergaan dan een verbetering van 45 procent, omdat de koers van de Surinaamse gulden enigszins is gestabiliseerd.

De actie van de politie in Paramaribo is net als voorgaande keren een gedeeltelijke staking. Het normale werk en surveillances wordt niet meer uitgevoerd, maar bij calamiteiten komt de politie wel in actie.

Het conflict met minister van Justitie Girjasing gaat over de bevordering van officieren en volledige vergoeding van ziektekosten. Op beide punten is in december vorig jaar een principe-akkoord bereikt, na onder meer acties van de politie tijdens het 'broodoproer' in Paramaribo, een maand eerder.

Het akkoord wordt tot dusver niet wordt nagekomen, omdat het volgens de Surinaamse regering precedentwerking heeft voor andere overheidssectoren. Voorzitter Beck van de politiebond SPB neemt bij de staking een bijzondere positie in. De politie-onderhandelaar is door de regering opgenomen in het detachement van vijftien Surinaamse politiemensen dat gestationeerd wordt bij het VN-vredesleger in Haïti.

Beck zou deze week vertrekken, maar organiseerde op de valreep de jongste staking.

Het vertrek van de politiemensen naar Haïti is nu ook een week uitgesteld, volgens de regering om organisatorishe redenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden